Čo je potravinová intolerancia?

Jul 22, 2010 Žiadne reakcie by

Trápia vás ťažkosti s trávením. Máte nafúknuté brucho a netušíte prečo? Trpíte nespavosťou, či kožnými problémami. Ak sa naše telo nevie vysporiadať s nejakou potravinou, dáva nám to najavo mnohorakými príznakmi.

V princípe sa dá povedať, že ak sa precitlivelosť na potraviny nepotvrdí štandardnými testami na alergie, hovoríme o potravinovej intolerancii. Samotný pojem zahŕňa nepriaznivé reakcie ľudského tela na niektoré potraviny, alebo ich zložky, ktoré podľa niektorých nie sú, na rozdiel od alergie, spôsobené žiadnym identifikovateľným mechanizmom imunitného systému. Iní odborníci sa domnievajú, že aj v tomto prípade zohráva svoju úlohu imunitný systém. Presný mechanizmus však zatiaľ nepoznáme. Zároveň platí, že tieto reakcie miznú po vylúčení daného jedla a znovu sa objavujú pri- resp. po jeho požití. Príznaky sa však mnohokrát objavujú oneskorene, takže zistiť označiť pôvodcu problémov býva obtiažne.

Potravinová intolerancia na rozdiel od potravinovej alergie je ešte aj dnes kontroverznou témou. To je podporované faktom, že dosiaľ nebol najdený jednoznačne potvrdený mechanizmus, ktorým by sa potravinová intolerancia dala vysvetliť. Oproti potravinovej alergii, intolerancia obvykle nie je život ohrozujúca, no môže dlhodobo nepriaznivo vplývat na zdravie človeka a jeho komfort. Zároveň môže spôsobovat problémy v spoločenskom, pracovnom ale i osobnom živote človeka intoleranciou postihnutého.Viac o rozdieloch medzi potravinovou intoleranciou a alergiou si môžete prečítať tu

Ako sme písali vyššie mechanizmus ani presné príčiny potravinovej intolerancie nie sú doposiaľ potvrdené a dokázané. Na základe dostupných informácií sa dá medzi možné príčiny zaradiť:

  • nedostatok enzýmov potrebných na trávenie tej-ktorej potraviny
  • reakcie na niektoré prirodzené zložky potravín
  • toxické látky v potravinách
  • nezdravý spôsob života
  • vzájomné reakcie potravín a liekov

mlieko, tvaroh, syrPotravinová intolerancia vzniká, ak telo nie je schopné spracovať určitú potravinu, alebo jej zložku. Obyčajne je to spôsobené nedostatočnou produkciou patričnej chemickej látky, či enzýmu, ktorý je na trávenie toho ktorého jedla, či jeho zložky potrebný. Napríklad ak hovoríme o intolerancii na kravské mlieko (poväčšine sa jedná o intoleranciu mliečneho cukru – laktózy) , tá je spôsobená nedostatkom enzýmu laktázy. Laktáza je potrebná na štiepenie laktózy na jednoduchšie sacharidy. Nedostatok laktázy spôsobuje, že sa laktóza nemôže rozložiť a tým pádom ani vstrebať. Nevstrebaná laktóza začne v črevách kvasiť, produkujú sa toxíny a tie potom môžu spôsobovať najrôznejšie problémy.

Potravinovú intoleranciu môžu spôsobovať aj chemické látky, či už bežne sa vyskytujúce v potravinách a to tak živočíšneho, ako aj rastlinného pôvodu ako napr. Salicyláty (salicylates) a amíny (amines), alebo potravinové prísady, ktoré sa do potravín pridávaju, aby sa „vylepšili“ ich vlastnosti. V tomto prípade máme na mysli rôzne konzervanty, farbivá, stabilizátory a iné „e-čka“.

V neposlednom rade môže byž jednou z príčin potravinovej intolerancie aj nezdravý spôsob stravovania, ktorý je bohužiaľ typický pre moderný spôsob života. Nútime naše telo prijímať tie isté druhy potravy dookola, jeme rýchlo, v stoji, nedávame telu čas aby nami prijatú potravu dostatočne strávilo. Telo sa postupne otravuje toxínmi, ktoré vznikajú pri nedostatočnom trávení, pričom jedným z následkov može byť práve potravinová intolerancia

Nevieme presne koľko ľudí trpí potravinovou intoleranciou, ale niektoré odhady hovoria až o 45% populácie.

Čo je potravinová intolerancia?, 4.0 out of 5 based on 1 rating
Hlavne, Potravinová intolerancia
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.0/5 (1 vote cast)
Pošlite na:
Vybrali.sme.sk Linkuj Mojelinky Delicious

Možno sa Vám bude páčiť aj:

Komentáre

Žiadne reakcie na “Čo je potravinová intolerancia?”

Pridaj reakciu