Javorový sirup

Aug 04, 2010 2 reakcie by

Javorový sirup je jedným z mnohých divov sveta. Táto hnedastá, číra tekutina so svojou charakteristickou, zemito sladkou chuťou sa vyrába zo šťavy tzv. cukrového javora. Podľa všetkého to vyzerá tak, že si javor na ochranu pred zmrznutím vyrába škrob, ktorý uskladňuje vo svojich koreňoch aby zabránil ich zamrznutiu. Na jar korene nasajú vodu z rozmrznutej pôdy. Voda sa zmieša so škrobom, ktorý enzýmy zmenili na cukry a následne táto nasladlá tekutina začne kapilárami postupovať do stromu.Výrobcovia na jar v určenú dobu napichajú strom, z ktorého potom vyteká šťava von. Pozbieraná, číra tekutina, ktorá je skoro bez chuti, obsahuje iba 3% až 5% pevných čiastočiek, organických kyselín, minerálov a vitamínov.

javorovy sirup nabodavanie stromovPomalým varením sa potom zbavuje vody. Teplota varenia sa musí dôsledne regulovať, aby bol syrup čo najlepší. Výsledkom procesu je koncentrát, syrup s charakteristickou farbou a vôňou a s viac ako 60% obsahom cukrov.

Pozrite si ako sa javorový sirup vyrába

Medzi hlavných producentov javorového sirupu patrí provincia Quebec a oblasť Maritimes v Kanade a štáty Wisconsin and Minnesota v USA.

Javorový sirup je bohatý na draslík a vápnik, ale je aj vynikajúcim zdrojom mangánu a zinku. Obsahuje taktiež fosfór, železo, riboflavín a vitamíny B. Je to aj výborný antioxidant.

Zinok a mangán sú potrebnými spojencami nášho imunitného systému. Zinok pomáha pri tvorbe bielych krviniek. Mangán obsiahnutý v javorovom syrupe je prospešný pre množstvo enzýmov, ktoré sú dôležité v ochrane proti voľným radikálom a pri tvorbe energie. Dve lyžice syrupu denne obsahujú 22% dennej dávky tohto stopového prvku.

Javorovým sirupom môžeme vďaka obsahu zinku pomôcť aj nášmu srdcu. Ten popri tom, že sa správa ako anitoxidant, pôsobí preventívne aj proti ateroskleróze. Ochraňuje cievy pred poškodením LDL cholesterolom.

javorovy syrup, pouzitieAk porovnáme javorový sirup s ostatnými sladidlami, zistíme, že obsahuje menej kalórií ako med, viac kalórií ako cukor, zároveň však nad nimi vyhráva svojou nutričnou hodnotou. (čo na druhej strane u bieleho cukru nie je ťažke, keďže jeho nutričná hodnota je nulová, je proste iba sladký). Nesmieme zabúdať, že, aj keď zdravé, stále je to len sladidlo a netreba to s ním preháňať.

Pre získanie jedného litra javorového sirupu, je potrebných 40 litrov javorovej šťavy, preto je jeho výroba drahá. Na trhu sa často objavuje mnoho imitácií, ktoré sú vyrobené z lacných náhrad. Cena pravého javorového sirupu je ale vyvážená bohatou chuťou. Vyrába sa vo variantoch A-C, kde C-variant je najtmavší. V zásade platí, čím tmavší sirup, tým intenzívnejšia chuť. Iní zas preferujú variant A, lebo jeho chuť je jemnejšia a vyváženejšia.

Javorový sirup môžeme použiť ako zdravé sladidlo, všade, kde sa len dá. Dodáva studeným, či teplým pokrmom zaujímavú chuť. Niektorí si ho dávajú do čaju, alebo do kávy. Kľudne ním nahradíme cukor v koláčoch, či pečive. Obzvlášť dobre sa hodí do koláčov v ktorých sú vlašské, či iné orechy.

Použitie má aj pri výrobe dezertov. Skúste napríklad špaldové palacinky s banánovou plnkou, alebo banány v domácej čokoláde.
Dá sa použiť aj pri príprave marinád, alebo ako glazúra pri pečení mäsa. Ak si ho chcete vychutnať aj pri raňajkách, urobte si toast, pokvapkajte si ho javorovým sirupom, rýchlo rozotrite a šup s ním do úst.

Nutričné hodnoty javorového sirupu nájdete tu.

Ale ako som už povedal, je to sladidlo, takže všetko s mierou.

Javorový sirup, 4.2 out of 5 based on 15 ratings
Print Friendly

Možno sa vám bude páčiť aj:

Jedlo ako liek
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.2/5 (15 votes cast)
Pošlite na:
Vybrali.sme.sk Linkuj Mojelinky Delicious

Možno sa Vám bude páčiť aj:

Komentáre

2 reakcie na “Javorový sirup”

  1. ChubbyK says:

    Zaujimave, ani som netusil ze nieco podobne vobec existuje.

  2. mima says:

    Pekne prosím,koľko približne stojí(ten pravý) a kde je dostupný.Lebo podľa reakcií na inej stránke je imitácií veľa a zrejme už v každom nákupnom stredisku.Ďakujem

    • taiko says:

      No ja by som sa na Slovensku spoľahol asi na výrobok nemeckej Alnatury. Majú ho v DM drogérii. Majú tam A-čko aj C-čko. Bohužiaľ neviem presne akú majú cenu. Dúfam, že som pomohol.

  3. Alena says:

    môžu javorový sirup diabetici?
    resp. manžel má zvýšený cukor a dávala som mu jav.sirup so sódou bicarbónou proti nádorovému ochoreniu. Teraz mám prestať?
    dík

    • taiko says:

      Alenka, je mi veľmi ľúto, ale obávam sa, že na zodpovedanie tejto otázky nemám požadované vzdelanie ani skúsenosti. Sedliacky rozum mi síce hovorí, ze ak by sme vylúčili všetky ostatné cukry, tak by ďalšie užívanie javorového sirupu nemusel byt problém, ale skutočne by som sa radšej obrátil na odborníkov v tejto oblasti. Veľa sily a energie želám.

  4. Andrejka says:

    Dávnejšie som dostala darček javorový sirup v takej krásnej štýlovej fľaštičke, dlho som váhala nad otovrením, no napokom skončil na lievancoch a skutočne chuť bola fantastická nič podobné som odvtedy nejedla, vrele doporučujem.

  5. denisa says:

    napriklad u nas v kezmarku ho predavaju v enzyme…ma 250ml a stoji 7,99eur…je drahy,ale je s nim aj super dieta,tak idem to skusit…

    • taiko says:

      Draha Denisa,
      Mozem sa s nami podelit o to, o aku dietu sa jedna? Dieta bude sluzit na chudnutie, ci na vyriesenie nejakeho zdravotneho problemu?

  6. Lilly says:

    Asi viem o jaku dietu sa jedna, tiež ju chcem vyskušať .. neviem ako sa presne vola ale na tejto stranke sa o nej môžete dočítať viac http://www.neera.sk/

    • taiko says:

      Treba dať ale pozor. Ako vždy, nie všetko čo sa píše je pravda a je potrebné si všetko overiť. Pohľad z inej strany na túto diétu si môžete prečítať aj tu. http://www.fitnessmagazine.com/weight-loss/plans/diets/the-truth-about-detox-diets/?page=2. Je to v angličtine, v princípe tam píšu, aby ste sa tejto diety vystríhali, lebo namáha telo a nebolo nikdy dokázané (ako to nakoniec s dietami býva), že by naozaj pomáhala. Ja osobne som skôr zastáncom zmeny životného štýlu, než jednorázových diét spopularizovaných celebritami (Beyonce). Naše telo si pri správnom stravovaní dokáže poradiť aj samo a nepotrebuje našu pomoc s módnymi diétami. Myslím si, že keď sa kŕmime párkami, májkami, syrokrémami a iným nekvalitným jedlomm, či fastfoodom a potom raz ročne absolvujeme prefúknutie trubiek pomocou nejakej “zázračnej” diéty, nie je to to pravé orechové pre naše telo. Podľa mňa to má asi taký efekt, ako ked neumývame toaletu celý rok a potom sa agresívnym čistiacim prostriedkom narýchlo snažíme zbaviť vodného kameňa, lebo má prísť svokra 🙂

      • jan says:

        plne súhlasím,najmä ak idete k lekárovi ako ja,že budem darovať krv.zistili mi cukrovku/2.typu/.iba zvýšený cukor,ale ten zdvihnutý prst/nie prostredník/lekára je asi najlepšia diéta.za tri týždne som schudol cca 5kg,žiadna drastická dieta,len správne stravovanie,žiadne horeuvedené potraviny a čo fakt funguje jesť menej ale častejšie .samozrejme obmedzenie alebo úplné vynechanie sladkostí a sladkých vôd.

  7. Hucko says:

    Ja si javorovým sirupom sladím kávu – dodáva jej príchuť jesene. Odporúčam

  8. Veve says:

    Ja si davam javorovy sirup do ovsenych vlociek….mnam..

Pridaj reakciu

Copyright © 2024 www.jedloakopriatel.sk. All Rights Reserved.  Plugins