Krevety s kurkumovou ryžou
Drahí priatelia, opäť tu pre vás mám návod na rýchle a jednoduché jedlo, ktoré dúfam poteší nielen jazyk, ale aj oko. A čo viac, zdravé ingrediencie ako cesnak, zázvor a kurkuma, ulahodia celému telu. Príprava nezaberie viac ako 20 minút a uvedené množstvá zasýtia troch stravníkov.
- 350-400g očistených kreviet
- 400g ryže
- 1 mladú cibuľku, alebo šalotku
- 6-8 strúčikov cesnaku
- 1pl nastrúhaného čerstvého zázvoru
- 1,5 dcl suchého bieleho vína
- 1/2 kl kurkumy
- trošku petržlenovej vňate, alebo pažítky
- 1pl sezamového oleja, alebo ghee.
Príprava.
Cibuľku, alebo šalotku nakrájame na drobno. Očistený cesnak nakrájame, alebo pretlačíme a poriadne zmiešame s nastrúhaným zázvorom. Môžme na to použiť aj mažiarik. Zmes necháme oddýchnuť. Dáme variť ryžu, ktorú sme predtým premyli. Do vody s ryžou pridáme kurkumu, ktorá nám ryžu krásne zafarbí a zároveň sa veľmi dobre hodí k cesnaku a zázvoru. Uvarenú ryžu scedíme a trošku vody z nej si odložíme.
Do rozohriateho woku dáme olej, alebo ghee a zmes cesnaku a zázvoru na ňom 15-20 sekúnd popražíme. Potom pridáme cibuľku a popražíme ešte minútku. Dávame pozor, aby cesnak neprihorel.
Do woku pridáme krevety, ktoré najprv z obidvoch strán 20 sekúnd opražíme. Potom do woku pridáme biele víno a všetko spolu za občasného miešania dusíme, až kým nám krevetky krásne nezružovejú(alebo nezoranžovejú). Mne to trvalo 5 minút.
Keď sú krevetky hotové, pridáme uvarenú kurkumovú ryžu, trošku vody z ryže a spolu ešte minútku podusíme, aby sa nám chute pekne skombinovali.
Na záver už len ozdobíme petržlenom, alebo pažitkou a zaželáme si dobrú chuť.
Krevety s kurkumovou ryžou,
Chcela by som vedieť, akú ryžu? Arborio, či? Lebo sa mi zdá, že tam je iná ryža, nejaký druh dlhozrnnej…, diky:-)
ja som tam použil basmati ryžu, ale myslím, že aj pandan ryža bude fajn. Arborio podľa mňa nie je moc vhodné, to je skôr do rizota. Aj keď, na druhej strane, kým nevyskúšame, nebudeme vedieť 🙂