Laktóza. Vieme, kde všade je?
Ak máme potravinovú intoleranciu na laktózu, bohužiaľ nestačí iba nepiť mlieko a nekonzumovať mliečne výrobky
Laktóza je jedným s najviac využívaným produktom v mnohých priemyselných oblastiach a má, vďaka svojim vlastnostiam, mnohonásobné využitie aj v potravinárskom a farmaceutickom priemysle.
Laktóza sa získava zo srvátky. Ako prísada do jedla sa laktóza používa v mnohých produktoch vrátane pekárenských výrobkov, rôznych sušených zmesí, cukroviniek, pochutinách, mliečnych výrobkov, kojeneckej výživy. Ak hovoríme napríklad o pekárenských výrobkoch, tak tam sa laktóza používa na redukovanie sladkosti, či na dosiahnutí peknej hnedej farby chlebíka. Používa sa aj ako lacná náhrada mlieka ako takého v rôznych keksoch, oplátkach, či mufinoch. V cukrárstve sa napríklad zase používa ako lacnejšia náhrada sušeného mlieka a cukru pri výrobe mliečnej čokolády. Sušená zelenina spracovaná s 3% laktózou ma krajší vzhľad a farbu pri opätovnom namočení. Keďže je relatívne málo sladká a bez chuti, používa sa často ako plnivo do rôznych koreninových zmesí. Nájdeme ju dokonca aj v mäsových výrobkoch.
Laktóza sa môže nachádzať aj v liekoch. Používa sa pri príprave liekov, pretože nie je toxická, má dobre mechanické vlastnosti a je dobre rozpustná vo vode. Z týchto dôvodov je viac ako žiadúce, dôkladne čítať popisy zloženia a príbalové letáky k potravinám a liekom. Pri návšteve lekára ho informujte o svojej intolerancii a uistite sa, aby predpísané lieky neobsahovali laktózu.
Ti, čo o laktóze nevedia ani netušia, kde všade sa nachádza, takže sa neostýchajte spýtať v reštaurácii, z čoho je jedlo uvarené. Ide predsa o vaše zdravie.
Srvátka.
Veľmi často sa v potravinárstve používa aj srvátka a niektoré z jej zložiek. Je vedľajším produktom pri výrobe syra a tvarohu. Aj keď je mnohými doporučovaná pre svoj obsah proteínov a vitamínov, pre ľudí s alergiou na mliečne proteíny, či intoleranciou na laktózu je nevhodná. Obsahuje množstvo mliečnych proteínov ako napŕ. beta-laktoglobulín, alfa-laktalbumín, či kaseín, ktoré sa obohatené, či izolované používajú na špecifické účely. Sušená srvátka je jedným z najlacnejších zdrojov sušiny v potravinárskom priemysle. Väčšina srvátky používanej v potravinárskom priemysle ma však formu proteínového koncentrátu. Obsahuje do 35 % proteínov a 51-54 % laktózy a môže sa používať ako náhrada nízkotučného sušeného mlieka. V sušenom, alebo tekutom stave ju nájdeme v mnohých odvetviach potravinárskeho priemyslu, v kozmetike a mnohých iných odvetviach. Má schopnosť vytvárať gelovité konzistencie a výborne sa hodí na emulzifikáciu a pri vytváraní peny. Pridáva sa aj do plniek a do omáčok. Koncentráty s obsahom proteínov vyšším ako 90%, nachádzajú svoje uplatnenie v proteínových nápojoch.
Čo je lepšie, laktóza, či tuk?
Ako sme spomenuli, laktóza sa pridáva do sušeného mlieka a sušené mlieko je jednou z hlavných ingrediencii pri výrobe nízkotučných mliečnych výrobkov. Keď niečo odoberieme (tuk), niečo tam musíme pridať (sušinu). Takéto výrobky potom môžu obsahovať 3 až 5 krát viac laktózy, než plnotučné mlieko. V zásade platí, čím hustejšie mlieko, tým menej laktózy obsahuje. Podobne je to aj so syrom, čím starší a hutnejší, tým menej laktózy obsahuje. Veľmi staré a vyzreté syry vraj neobsahujú laktózu vôbec.
Tu môžete nájsť zoznam jedál, ktoré môžu obsahovať mlieko, či niektorý z jeho derivátov a prehľad mliečnych derivátov, ktoré sa môžu objaviť na zozname prísad na etiketách, návodoch a príbalových letákoch.
Jedlá obsahujúce mliečne produkty:
- maslo
- syry
- čokoláda
- smotana
- jogurt
- zmrzlina
- sladkosti
- keksy
- pečivo
- palacinky
- pizza
- pudingy
- niektoré údeniny
- niektoré šunky
- zemiakové pyré
- krémy
- plnky
- omáčky
- paštéty
- oplátky
- mnohé hotové jedlá
- tvaroh
Mliečne deriváty:
- mlieko (sušené)
- alfa-laktalbumin
- beta-laktoglobulin
- kaseín ( a kaseináty)
- laktóza
- srvátka
- mliečny tuk
- sušina
- kyselina mliečna
- srvátkové proteíny
Náhrada mlieka
Ak vám aj bola diagnostikovaná potravinová intolerancia laktózy, či iných zložiek kravského mlieka, netreba zúfať. Pri varení môže byť ako vhodná náhrada použité mlieko kokosové, špaldové, ovsené, sójové, alebo ryžové. Miesto masla môžete použiť ghee. (To však môže stále obsahovať zvyšky laktózy, takže sa treba najprv otestovať). Výskumy i skúsenosti mojej ženy ukazujú, že výborne tolerované je mlieko byvolie, takže môžete skúsiť aj pravú mozzarellu, ktorá je vyrobená práve z byvolieho mlieka. Pre tých s intoleranciou na laktózy, ktorí sa za žiadnu cenu nechcú vzdať kravského mlieka a výrobkov z neho, by riešením mohli byť aj rôzne potravinové doplnky (obsahujúce enzým laktázu), ktoré im s trávením laktózy pomôžu. Akokoľvek zle slovo náhrada znie, nemusí sa stále jednať o kompromis. Dôkazom sú mnohé recepty na tejto stránke. Vyskúšajte napríklad kokosové banány, špaldové palacinky, či banány v domácej čokoláde. Ďalej rôzne cestovinové jedlá, či polievky.
je pre intolernatika na laktozu skodliva aj kyselina mliecna? dakujem
To je komplikovaná otázka. Podľa mojich informácií nie je známa potravinová intolerancia na kyselinu mliečnu. Kyselina mliečna je súčasľou mnohých biochemických reakcií v ľudskom tele napr. vzniká aj pri svalovej námahe a keď hovoríme o intolerancii, kyselina mliečna vzniká aj kvasením nestrávenej laktózy v hrubom čreve a tam spôsobuje problémy. Aj v zakysaných mliečnych produktoch, je kyselina mliečna produktom štiepenia laktózy, takže tieto produkty sa pri slabej intolerancii môžu konzumovať. Jednak je podstatne znížené množstvo laktózy a kyselina mliečna v nich pomáha s absorbciou vápnika. Treba však povedať, že tieto výrobky stále obsahujú laktózu a aj mliečne proteíny, takže sú pri silných intoleranciách nevhodné. Takže keď by som to mal zhrnúť, tak kyselina mliečna škodí, keď vznikne fermentáciou nestrávenej laktózy v hrubom čreve a naopak ľudia so slabou intoleranciou môžu vďaka nej konzumovať zakysané mliečne výrobky.
Dobry den, chcela by som sa spytat na mliecny tuk. Mam silnu intoleranciu laktozy, ale neviem sa nikde docitat, ci aj mliecny tuk obsahuje laktozu. Vela vyrobkou mliecny tuk obsahuje, alebo aj mliecnu bliekovinu. Nevedeli by ste mi poradit ci je v ml. tuku a bielkovine aj laktoza?
Dobrý večer Zuzana,
Mliečny tuk, laktóza a mliečne bielkoviny su tri rozdielne zložky mlieka (okrem iných). V zasade by žiadna z nich v čistej forme nemala obsahovať ostatné dve. Otázka je nakoľko sú “čisté”. V článku o ghee napr. píšem, že ghee je vyčistené maslo, ktoré by malo byť čistým tukom zbaveným mliečnych bielkovín a laktózy. Ono sa to však úplne nedá. Aj keď ja ghee pri výrobe filtrujem cez 4 vrstvy plátna, stále môže obsahovať maličké množstvo bielkoviny, alebo laktózy. Moja manželka, ktorá má silnú intoleranciu laktózy, však ghee v pohode znesie.
Dobrý večer, bola som dnes u lekár, kde mi zistili intoleranciu na laktózu a chcela by som sa opýtať, aká informácia je pre mňa podstatná pri čítaní príbalových letákov na potravinách? Čo (pre mňa podstatné) mám na nich hľadať, aby mi daná potravina nespôsobovala potiaže? Pretože nie na všetkých je priamo napísané, či daný výrobok obsahuje “laktózu”…Keď je tam napísané, že “Tento výrobok obsahuje laktózu”, znamená to, že si ho jednoznačne nemám viac kupovať??? Ďakujem.
Drahá Lia,
Ak sa v potravine nachádza laktóza, musí to byť uvedené na príbalovom letáku. Môže to tam byť uvedené ako laktóza, ale napr. aj ako sušina, srvátka, ich zložky, alebo produkty na nich založené.
Čo sa týka vylúčenia laktózy z jedálnička, sú tu dva názory. Jeden hovorí, že každý by si mal nájsť, resp. vyskúšať množstvo laktózy, ktoré je schopný tolerovať a podľa toho upraviť jedálniček tzn. zjesť iba toľko laktózy, koľko nám nespôsobí nežiadúce príznaky.
Ja som však za úplné vylúčenie laktózy, minimálne na pár mesiacov, aby sme dali telu šancu sa očistiť. Potom, ak veľmi chceme, môžme vyskúšať laktózu znovu zaradiť späť do jedálnička a skúšať, či sa nám podarí telo opäť na laktózu privyknúť. Osobne, by som sa však už laktóze vyhýbal, pretože aj keď po opätovnom požití laktózy už nebadáme nejaké extrémne vonkajšie príznaky (hnačky, kŕče, akné atď), stále nám nestrávená laktóza môže otravovať organizmus
Veľa šťastia
taiko
PS: aj keď je intolerancia na lakózu istým obmedzením, existovať bez nej nie je až také ťažké a zložité, ako sa na prvý pohľad zdá, takže netreba zúfať.
chcela by som sa opytat co sa teda moze jest lebo zda sa mi ze vsetky dobre veci su zakazane 🙁
Lucia, asi sa Ti moja odpoveď veľmi páčiť nebude, ale jesť sa môže všetko, s čím nemá telo problém, aby to strávilo. V opačnom prípade si ubližujeme a môžeme skončiť s vážnymi problémami. Je na každom ako sa rozhodne a čo považuje za “dobré”. Moja žena napr. mliečne výrobky milovala, ale teraz ich neje vôbec. Vybrala si. Neje síce všetky tie dobré veci, ako si ich nazvala a za odmenu nie je nafuknutá, nebolí ju brucho a cíti sa parádne.
Moze sa stat ze mi bola omylom diagmostikovana seboroická dermatitida namiesto alergie na bielkovinu kravskeho mlieka?
Snazil som sa odpozorovat spustace a nedarilo sa mi ale pred nedavnom som si kupil kazeinovy pretein a kozny prejav sa rapidne zhorsil.Pri beznom mlieku som si to vsak nevsimol (nepatrim vsak medzi senzitivnych ludi).
Ine prejavy ako kozne nemam.
Dakujem,
Jano 36r.
akekolvek kozne problemy mozu byt symptomom potravinovej intolerancie. Nie som lekar, takze si nedovolim povedat, ze Ti nieco bolo diagnostikovane nespravne. Nic vsak nemozes pokazit, ked zo svojej stravy vylucis vsetko, kde moze byt mliecny protein, ci laktoza. A bavime sa tu aj o mlieku kozom, ci ovcom tak isto o mnohych potravinach, kde sa mliecne zlozky nachadzaju a necakali by sme ich tam. (vid clanok).
Potravinova intolerancia sa moze prejavit aj po 2-3 dnoch po zjedeni “nepriatelskej” potraviny, takze odpozorvat spustace bez dokladneho vedenia si zaznamov je velmi tazke.
Dobry den, tento tyzden som konecne dostala potvrdene cierne na bielom, ze moje traviace probemy sposobuje silna ontolerancia na laktozu. Zaujimalo by ma, ak vylucim potraviny obsahujuce laktozu, znamena to ze automaticky od prveho dna by sa mi malo znormalizovat travenia a pocity nafukovania a nepokojnych criev by mali hned ustupit, alebo sa jedna o dlhodoby proces? dva dni sa snazim jest potraviny, ktore neobsajuhu laktozu, avsak problemy s travenim pretrvavaju a zatial nevidim rozdiel. Mala by som vidiet vysedky hned alebo telo potrebuje cas aby sa ocistilo? Zaroven ma zaujima, ci bezlaktozovou dietou mozem dosiahnut stav, ked budem opat schopna prijmat mliecne potraviny. dakujem za odpoved, Zuzana, 30r.
Hmmm, najpr by som chcel napísať, že intolerancia na laktózu nie je až taká strašna ako sa zdá a dá sa s ňou v pohode žiť. Takže si netreba zúfať. Moja žena, nekonzumuje laktózu už 6 rokov a darí sa jej výborne :), dokonca sa dá povedať, že sa stravuje lepšie, lebo je iba kvalitné potraviny, bez pridávania všelijakých náhrad. (laktózu pridávaju napr. aj do šunky a sladkostí )
Čo sa týka “znormalizovania”. AK más veľmi silnú intoleranciu, tak skôr ako o týždeň nebudeš pravdepodobne pozorovať žiadne zlepšenie, ale potom by sa situácia mala zlepšovať naozaj rapídne. Podmienkou ale je, že nesmieš zjesť ani miligram laktózy, to znamená veľmi däkladnú diétu a veľmi pozorné čítanie príbalových letákov.
Čo sa týka úplnej nápravy intolerancie, vedci hovoria, že po dlhodobej prísnej diéte a veľmi pozvoľným opätovným uvedením laktózy do jedálnička, by sa telo malo naučiť ju zase stráviť, ale u mojej ženy to neplatí. Tá už laktózu z kravského mlieka pravdepodobne nebude jesť nikdy. Ale keďže môže striedmo jesť výrobky z ovčieho mlieka, jogurty zo sóje a pravú mozzarellu, ktorá je vyrobena z byvolieho mlieka, tak je to kravské mlieko ani nechýba.
Prajem veľa zdaru v “boji” s intoleranciou a nech sa Ti čo najrýchlejšie uľaví. A ešte raz, viem, že si teraz asi nevieš predstaviť, žeby si už nikdy nepila kravské mlieko, či nejedla výrobky z neho, ale naozaj mi ver, nie je to až taký problém.
mohol by som sa spytat otazocku kupil som vreco srvatky a chcem sa spytat nazov ma : Sušena syrovatka demineralizovana 90% obsah laktozy min. 79% chcel by som sa spytat kolko obsahuje tato srvatka % bielkovin trebarz v 100gramoch vazne si neviem pomoct a neviem to nikde docitat chcem to pouzit ako protein a v sklade mi povedali ze obsahuje 90% bielkovin je to mozno? alebo ma okabatily a este povedali ze obbsahuje 1,5% tuku dakujem za radu vazne mi pomozete neviem vobec ake to ma nutricne hodnoty
Ospravedlňujem sa ale o výživových doplnkoch pre športovcov veľa neviem.
V každom prípade laktóza je mliečny cukor, takže ak laicky popočítame, tak ak ma niečo 79% cukru, nemôže to podľa mňa mať 90% bielkovín.
Moju domnienku mysím podporuje tento článok http://www.sportujeme.sk/fitness/srvatka-a-intolerancia-na-laktozu
Chcela by som sa opytat ci je alergia na mliecnu bielkovinu to iste ako alergia na laktozu, kedze mi lekar predpisal lieky ktore obsahuju laktozu avsak ja som alergicka na mliecnu bielkovinu takze preto sa pitam ci je to to iste, kedze neviem ci tie lieky mozem teraz uzivat. Dakujem za odpoved.
Nie, nie je to to isté. Bielkovina je jedna vec (iny názov je proteín) a laktóza je mliečny cukor. Ak si alergická na mliečnu bielkovinu, tak sa vlastne musíš vyhnúť akémukoľvek mlieku a výrobkom z neho. Treba tiež dať pozor aj na bežné potravoiny, kde sa mliečne bielkoviny tiež nachádzajú. Na obale môže byť spomenutá mliečna bielkovina, mliečny proteín, syrovátka, výťažky z mlieka, či syrovátky, alfa laktalbumin, beta laktoglobulin, sušina. Mliečna bielkovina sa môže schovať aj pod iný názov, takže v princípe, ak niečomu na obale nerozumiem, tak to nejem.
K tej laktóze. Neviem, či lekár explicitne vylúčil alergiu, či intoleranciu na laktózu. Ja osobne by som však radšej použil lieky, kde nie je laktźa.
Dobry den, chcela by som sa opýtať je možné zeby sa intolerancia na laktozu casom zhoršila? Pred troma rokmi mi bola potvrdená, ale len slaba (hodnoty som mala 23) , lekarka mi vravela ze mozem kyslo mliečne vyrobky,jogurty atd. Takze som si ich dopriala + par druhov syrov aj ked sa mi na chvíľu ťažkosti zmiernili teraz po 3rokoch je to tak ako na začiatku(len pre info žiadne dalsie potravinove alergie ani intolerancie mi neboli zistené), teraz ma uz lekarka nechcela znova testovat na laktozu,ze to nieje potrebné. Ďakujem
Áno intolerancia sa pri nevylúčení “vinníka” z jedálnička môže zhoršiť celkom určite. Hovorí sa, že v zakysaných produktoch nie je žiadna laktóza ale samozrejme to nemusí byť pravda. Nejaká laktóza tam ostať môže. Navyše píšeš, že si si dopriala “pár druhov” syrov. Hmm. Skrátka, ak si laktózu konzumovala aj naďalej a nevieš ju tolerovať, tak sa intolerancia môže zhoršovať. Intolerancia sa môže aj zlepšiť, ale to musíš laktózu vylúčiť na 100% a spravidla aspoň na pár mesiacov. Vtedy sa telo môže “vyliečiť” a po veľmi pozvoľnom opätovnom pridávaní do jedálnička, sa môže naučiť laktózu zase tolerovať.
Dobrý deň,
mám intoleranciu na laktózu. Mám pocit, že kvalitnejšie pečivo (napr celozrnné) mi robí oveĽa menšie problémy ako pečivo bežné. Ako zistím obsah laktózy v pečive? Ja mám pocit, že laktóza je všade a neviem čo môžem jesť. Priznávam som z toho zúfalý a to som ešte s diétou poriadne nezačal. Proste neviem čo mám jesť. Zároveň som rád, že nemám žiadnu vážnu chorobu. Veľká vďaka za každú pomoc a reakciu.
Je možné to maslo GHEE konzumovať klasicky natreté na pečive a pod.?
samozrejme a je to veľmi chutné. Len si je potrebné uvedomiť, že je to čisty tuk, takže to netreba preháňať a treba si ho dať menej než obyčajného masla.
Zdravím Jakub,
V prvom rade. To, že je pečivo celozrné nemusí nutne znamenať, že je kvalitné. V Tvojom prípade, to skôr závisí od toho, či a koľko laktózy sa v ňom nachádza. Obsah laktózy v pekárenskych výrobkoch sa môžeš dozvedieť len z popisu výrobku. Buď je na príbalovom letáku, alebo majú v predajni zoznam výrobkov aj so zložením. Videl som to v Coop-e aj v Kauflande. Ak na výrobku nie je príbalový leták, alebo ak zoznam s popisom nemajú, či Ti ho nechcú poskytnúť, tak by som ten výrobok nekupoval. Ak máš intoleranciu, tak laktózu musíš vylúčiť na 100% a ak nemáš informáciu, nemôžeš si byť istý, že vo výrobku nie je a teda ho nesmieš konzumovať. Je to striknté, ale potrebné.
Nuž a zúfalstvo tu naozaj nie je na mieste. Neboj sa problém nie je taký veľký ako vyzerá. Chápem 5a, prvotný šok je veľký, ale následne zistíš, že to až také strašné nie je. Ľudí s podobnými problémamy pribúda a pribúdajú aj potraviny bez laktózy. Len proste musíš odteraz viac dávať pozor, čo dáš do úst. V reštaurácii tiež môžeš povedať, aby Ti rybu miesto na masle urobili na olivovom oleji.
V predajni DM a uz aj v mnohých supermarketoch majú k doispozícii potraviny bez laktózy. Chlieb si môžeš piecť doma aj sám, ak si kúpiš domácu pekáreň. Miesto chleba si môžeš robiť aj palacinky, či lokše. Maslo v pomazánke vieš nahradiť avokádom.Do koktailu si vieš miesto mlieka dať ovsený, špaldový, či pohánkový nápoj.)
Viem, že na začiatku to nie je sranda, si na všetko zvyknúť, všetko čítať a dávať pozor, ale časom Ti to ani nepríde. Moja žena žije bez mlieka hádam už ý rokov a darí sa jej parádne. 🙂
Takže hlavu hore. A ak budeš potrebovať viac poradiť, kľudne napíš.