Thajské curry s teľacím mäsom
Toto jedlo podľa mňa dokáže, hádam okrem hmatu, omámiť väčšinu našich zmyslov. Skúsme si dnes teda odskočiť do juhovýchodnej Ázie a pripraviť si thajské curry s teľacím mäsom. Zaexperimentovať s chuťami si môžu aj tí, ktorých trápi potravinová intolerancia na laktózu, lebo v tejto mňamóze sa používa kokosový krém, či kokosové mlieko.
- 250-300 teľacieho, alebo kvalitného hovädzieho mäska
- 5-6 strúčikov cesnaku
- 2 pl nastrúhaného čerstvého zázvoru
- jeden menší baklažán
- 100-150g strukov mladej fazuľky
- 400ml kokosového krému. (ak máme kokosové mlieko, môžeme ho dať viac a trošku ho zahustiť kukuričným škrobom
- 1 pl červenej thajskej curry pasty. Ja som použil hotovú, ale môžete si ju pripraviť aj sami. Množstvo prispôsobte vašej chuti a nezabudnite pri tom ako ja na spolustravníkov. Je veľmi pikantná, takže opatrne.
- 2 pl limetkovej šťavy
- 2 pl javorového sirupu. Môže byť aj hnedý cukor.
- 2 pl rybacej omáčky. (angl. “Fish sauce”, thaj. “nam pla”)
- 2-3 pl sezamového oleja. Môžeme použiť aj ryžový, či slnečnicový.
- 4 cherry paradajky alebo dve menšie obyčajné paradajky. Obyčajné paradajky však musíme zbaviť šupky
- 1 čerstvú čili papričku
- pár stoniek čerstvého koriandra
1. Ošúpaný cesnak pretlačíme, zmiešame s nasrúhaným zázvorom a necháme 5-10 minút odstáť. Kým cesnak so zázvorom oddychujú, nakrájame baklažán na hranolčeky, hrubé 10 mm. Pri krájaní hranolčekov baklažán krájame pozdĺžne, v smere vlákna. Takto nám hranolčeky ostanú po uvarení celistvé. Zelenú fazuľku zbavíme koncov a nakrájame na požadovanú dĺžku. Paradajky nakrájame na mesiačiky. Mäso nakrájame na 10 mm hrubé rezančeky.
2. Do rozohriatej panvice dáme olej, na ktorom 20-30 sekúnd popražíme zmes cesnaku a zázvoru. Radšej pražime kratšie, ako dlhšie, aby sme si zachovali chuť a zdraviu prospešné látky, ktoré nám obe rastliny ponúkajú.
3. Pridáme mäso, ktoré 1-1,5 minútky opečieme zo všetkých strán. Nepečieme ho dlho, aby nám ostalo mäkké a šťavnaté. Po opražení mäská vyberieme tak, aby nám v panvici, či woku ostalo čo najviac zázvoru a cesnaku. Môžeme si pomôcť aj tak, že pred vložením mäsa do panvice, cesnak so zázvorom zhrnieme na jednu stranu panvice a mäská opekáme na druhej. Vylovené mäská prikryjeme, aby nevychladli.
4. Znížime plameň. Do panvice pridáme curry pastu a dobre ju rozmiešame, aby sa nám uvolnili všetky tie vznikajúce chute.
5. Pridáme kokosový krém, javorový sirup a zeleninu a všetko spolu varíme na miernom ohni, kým nám zelenina nezmäkne. Varíme to zhruba 10 minút. Naša fazuľka by mala ostať fajná chrumkavá.
6. Keď už máme baklažán mäkký a fazuľku chrumkavú, do panvice vrátime mäsko, pridáme rybiu omáčku a šťavu z limetky. Všetko dobre premiešame a ešte minútku, dve spolu povaríme, aby chute pekne prešli. Výsledkom by mala byť vyvážená harmónia, v ktorej sa slaná, sladká, kyslá pikantná chuť vzájomne dopĺňajú a kde žiadna z nich neprevažuje, ani nechýba.
7. Na záver pridáme natrhané lístky koriandra a dozdobíme, prípadne dochutíme nakrájanou chilli papričkou. Ako prílohu podávame ryžové rezance, alebo ryžu. Dobrú chuť.
Ak si chcete pripraviť curry pastu sami, pekný návod ponúkajú tieto dve ženičky.
Thajská kuchyňa je známa svojou pikantnosťou, takže na to treba všetkých stravníkov pripraviť.
Miesto teľacieho, či hovädzieho mäsa môžeme použiť aj jahňacinu, či hydinu. Miesto červenej curry pasty môžeme použiť aj zelenú, či žltú. Fantázii sa medze nekladú. Výborná je napríklad kombinácia kuracieho mäsa a žltej curry pasty.
Thajské curry s teľacím mäsom,Vedeli ste, že ak strúčik cesnaku zbavíme stredu, alebo ako niektorí vravia, “srdca”, nemalo by nám byť z neho ťažko? Tento žltkastý, či zelenkastý klíčok je totiž veľmi horký a ťažko stráviteľný.
Možno sa Vám bude páčiť aj: