Zázvor

Mar 11, 2011 2 reakcie by

Zázvor
je vlastne koreňom rastliny Zingiber officinale. Má dužinu, ktorá je v závislosti od odrody žltá, biela, alebo červená. Dužina je pokrytá šupkou, ktorá je pri mladom zázvore jemná a dá sa konzumovať. Pri koreni, ktorý bol zberaný neskôr je táto šupka tvrdšia a drevnatá. Táto zaujímavá pochutina má intenzívnu, prenikavú, pre niektorých až pikantnú vôňu. V kuchyni sa používa už oddávna. V juhovýchodnej Ázii, ktorá je jeho domovom, je dodnes jednou z najdôležitejších korenín.

Zázvor a zdravie

  • pomáha pri tráviacich ťažkostiach
  • uľavuje pri nevoľnostiach, ktoré súvisia s pohybom, ako je morská nemoc, problémy pri cestovaní (kinetóza)
  • je veľmi užitočný pri nevoľnosti a vracaní v tehotenstve. Oproti liekom je veľmi bezpečný a stačí iba malá dávka
  • má protizápalové účinky (môže pomôcť pri osteoartritíde, či reume)
  • niektoré štúdie poukazujú na možné priaznivé účinky zázvoru pri rakovine hrubého čreva
  • zázvor povzbudzuje imunitu a podporuje potenie, čo môže pomôcť pri nachladení a chrípke, ale i pri detoxikácii organizmu
  • zázvor môže znižovať hodnoty cukru v krvi

Kúpa a skladovanie
Ak máme možnosť výberu, je dobré uprednostniť čerstvý zázvor, pretože má oveľa lepšiu chuť a vôňu, ako sušený. A samozrejme obsahuje aj viac zdraviu prospešných látok. Ak kúpime čerstvý zázvor, v chladničke nám neošúpaný vydrží aj tri týždne, v mrazničke ho môžeme mať aj pol roka. Sušený vydrží ešte dlhšie, ale ak chceme zachovať čo najviac jeho chuti, vône je lepšie ho tiež uchovávať v chladničke. V obchodoch môžete kúpiť aj kandovaný zázvor.

Použitie zázvoru v kuchyni
Zázvor sa pri varení vynikajúco kombinuje s cesnakom, s chilli, s medom, s citrónovou, či limetkovou šťavou. Dobre sa pri príprave marinád hodí aj k pomaranču, či grepu. Môžeme ho použiť tak pri príprave zeleninových, ako aj mäsových jedál, či polievok. Ako prísadu ho môžeme nakrájať, nastrúhať, poprípade môžeme použiť len zázvorovú šťavu, ktorú vytlačíme z nastrúhaného zázvoru.

Zázvor, 4.2 out of 5 based on 10 ratings
Print Friendly

Možno sa vám bude páčiť aj:

Jedlo ako liek
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.2/5 (10 votes cast)
Pošlite na:
Vybrali.sme.sk Linkuj Mojelinky Delicious

Možno sa Vám bude páčiť aj:

Komentáre

2 reakcie na “Zázvor”

  1. gabika says:

    Zázvor mám veľmi rada, pridávam ho aj do domácich džemov. Taký marhuľový džem so zázvorom – to je lahôdka.

  2. ElegantniBydleni.cz says:

    Zázvor je veľmi zdravý a doporučuje ho veľa odborníkov. Do džemov som ho neskúšal pridávať, ale môže to byť chutné.

Pridaj reakciu

Copyright © 2024 www.jedloakopriatel.sk. All Rights Reserved.  Plugins