Zázvor
Zázvor
je vlastne koreňom rastliny Zingiber officinale. Má dužinu, ktorá je v závislosti od odrody žltá, biela, alebo červená. Dužina je pokrytá šupkou, ktorá je pri mladom zázvore jemná a dá sa konzumovať. Pri koreni, ktorý bol zberaný neskôr je táto šupka tvrdšia a drevnatá. Táto zaujímavá pochutina má intenzívnu, prenikavú, pre niektorých až pikantnú vôňu. V kuchyni sa používa už oddávna. V juhovýchodnej Ázii, ktorá je jeho domovom, je dodnes jednou z najdôležitejších korenín.
Zázvor a zdravie
- pomáha pri tráviacich ťažkostiach
- uľavuje pri nevoľnostiach, ktoré súvisia s pohybom, ako je morská nemoc, problémy pri cestovaní (kinetóza)
- je veľmi užitočný pri nevoľnosti a vracaní v tehotenstve. Oproti liekom je veľmi bezpečný a stačí iba malá dávka
- má protizápalové účinky (môže pomôcť pri osteoartritíde, či reume)
- niektoré štúdie poukazujú na možné priaznivé účinky zázvoru pri rakovine hrubého čreva
- zázvor povzbudzuje imunitu a podporuje potenie, čo môže pomôcť pri nachladení a chrípke, ale i pri detoxikácii organizmu
- zázvor môže znižovať hodnoty cukru v krvi
Kúpa a skladovanie
Ak máme možnosť výberu, je dobré uprednostniť čerstvý zázvor, pretože má oveľa lepšiu chuť a vôňu, ako sušený. A samozrejme obsahuje aj viac zdraviu prospešných látok. Ak kúpime čerstvý zázvor, v chladničke nám neošúpaný vydrží aj tri týždne, v mrazničke ho môžeme mať aj pol roka. Sušený vydrží ešte dlhšie, ale ak chceme zachovať čo najviac jeho chuti, vône je lepšie ho tiež uchovávať v chladničke. V obchodoch môžete kúpiť aj kandovaný zázvor.
Použitie zázvoru v kuchyni
Zázvor sa pri varení vynikajúco kombinuje s cesnakom, s chilli, s medom, s citrónovou, či limetkovou šťavou. Dobre sa pri príprave marinád hodí aj k pomaranču, či grepu. Môžeme ho použiť tak pri príprave zeleninových, ako aj mäsových jedál, či polievok. Ako prísadu ho môžeme nakrájať, nastrúhať, poprípade môžeme použiť len zázvorovú šťavu, ktorú vytlačíme z nastrúhaného zázvoru.
Zázvor mám veľmi rada, pridávam ho aj do domácich džemov. Taký marhuľový džem so zázvorom – to je lahôdka.
Zázvor je veľmi zdravý a doporučuje ho veľa odborníkov. Do džemov som ho neskúšal pridávať, ale môže to byť chutné.