Potravinová intolerancia a nadúvanie, či plynatosť

Nov 27, 2010 2 reakcie by

Potravinová intolerancia môže byť odpoveďou nášho tráviaceho systému na niečo, čo ho podráždi, alebo to môže byť neschopnosť tráviaceho systému úplne stráviť a rozložiť nejakú potravinu, alebo jej zložku. Druhá popísaná situácia má za následok plynnatosť a nafukovanie.

Skúsme si vysvetliť prečo k tomu dochádza
Jedlo, ktoré sa nesprávne, alebo nedostatočne strávi, zhoršuje, ba až znemožňuje absorbciu živín. Práve nedostatočné trávenie uhľohydrátov v tenkom čreve má vo väčšine prípadov za následok nadúvanie a plynnatosť. Trávenie sacharidov (uhľohydrátov) sa začína v ústach. Potom pokračuje v žalúdku a v tenkom čreve. Prebieha pomocou rôznych enzýmov, ktoré sú vylučované v rôznych častiach tráviaceho traktu a pomáhaju sacharidy rozkladať a tráviť. Uhľohydráty (cukry, či sacharidy), ktoré sa nestrávia v tenkom čreve, sa presunú sa do hrubého čreva. Baktérie hrubého čreva začnú tieto cukry spotrebovávať a štiepiť. Práve pri tomto procese sa vytvára vodík, oxid uhličitý a metán, ktoré nafúknutie a plynnatosť spôsobujú.

nadúvanie a cukryMnoho potravín obsahuje široký výber sacharidov, ktoré môžu aj následkom nedostatočného strávenia spôsobovať plynnatosť a nafukovanie.
Medzi najčastejších vinníkov patri:

  • laktóza – mliečny cukor, ktorého trávenie, rozklad a následna absorbcia je podmienená prítomnosťou enzýmu laktázy. Tento enzým je za normálnych okolností produkovaný v tenkom čreve. Práve jeho slabá produkcia, či úplná absencia je príčinou potravinovej intolerancie laktózy
  • fruktóza – cukor bežne sa nachádzajúci v ovocí, ale aj v mede. Často sa používa ako sladidlo v cukrovinkách a sladených nápojoch
  • sorbitol – sladidlo bežne používané v nízkokalorických jedlách a náhradách cukru
  • škroby – zložitejšie zlúčeniny sacharidov (polysacharidy), nachádzajúce sa v rastlinách. Rastliny ich používajú ako zásobáreň energie. Medzi najznámejšie zdroje škrobov patria obilniny, ryža, zemiaky a kukurica. U obilnín platí, če celozrné prudukty obsahujú viac škrobu ako tie spracované. Škroby sa všk nachádzajú aj v niektorých druhoch ovocia, či zeleniny. (napr. kapusta)
  • vláknina obsahuje sacharid, nazývaný celulóza. Tento sacharid stráviť nevieme, lebo naše telo nevie vyprodukovať enzým, ktorý by celulózu rozložil. Na druhej strane niektoré vo vode rozpustné vlákniny, ktoré nájdeme takmer v každom ovocí, strukovinách, či ovsených otrubách sa rozkladajú v hrubom čreve, pričom dochádza práve k produkcii plynov.

Tuky a bielkoviny spôsobujú nadúvanie len zriedkavo.

nadúvanie a strukovinyMalé množstvo vzduchu, ktoré sa dostane do tráviaceho traktu pri požívaní (hlavne pri tom rýchlom a hltavom) a plyny, ktoré sú vytvárané baktériami pri trávení sa z tela dostanu väčšinou análnym otvorom. Jestvujú však ešte dva ďalšie spôsoby, ktorými sa plyny dostanú z čriev:
– plyny sa vstrebajú do krvi, krvou poputujú k pľúcam a z tela sa dostanú dychom
– plyny vytvorené jednými baktériami v črevách sú spotrebované zase inými baktériam. V zdravom tráviacom trakte je toto vlastne spôsob, ktorý prevláda.

Na záver je potrebné povedať, že potravinová intolerancia je len jednou z možných príčin plynnatosti a nafukovania.
Ďalšou možnosťou je fakt, že sme každý iný, každý máme iné množstvo baktérií produkujúcich plyny, ktoré môžu tiež mať takpovediac rozdielnu výkonnosť v produkovaní plynov. V neposlednom rade je tu možnosť, že sa vplyvom nerovnováhy medzi “dobrými” a “zlými” v hrubom čreve, baktérie produkujúce plyny rozšírili z hrubého čreva do tenkého. Tie potom znemožňujú dobré trávenie v tenkom čreve, následkom čoho sa ešte viac nestráveného jedla dostane do hrubého čreva. No a to má za následok ešte viac plynov. Príčinou môžu byť aj niektoré iné ochorenia tráviaceho traktu.
Kedže je možností viacero, je nevyhnutné pri akýchkoľvek ťažkostiach, či podozrení navštíviť odborníkov, ktorí zistia, čo a deje, určia ďaľší postup, či prípadne spôsob liečenia.

Potravinová intolerancia a nadúvanie, či plynatosť, 4.2 out of 5 based on 17 ratings
Print Friendly

Možno sa vám bude páčiť aj:

Potravinová intolerancia
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.2/5 (17 votes cast)
Pošlite na:
Vybrali.sme.sk Linkuj Mojelinky Delicious

Možno sa Vám bude páčiť aj:

Komentáre

2 reakcie na “Potravinová intolerancia a nadúvanie, či plynatosť”

  1. Magdalena Kesziova says:

    Prajem prijemny den.Mam k Vam prosbu mam problemy s plesnami a kvasinkami.Neviem pricinu ich mnozenia.Vedeli by ste mi poradit? Mam 61 rokov.Dost casto mam problemy aj s bolavym jazykom.Zo steru na jazyku mi nasli plesen Candidu,ktoru som preliecila no v poriadku to nie je.Vopred dakujem.Kesziova

    • taiko says:

      Draha Magdalena, nie som lekár, takže nejaké záväzné rady Vám dať nemôžem, ale podľa toho čo o kandide viem ja, musíme okrem antimykotickej liečby zmeniť jedálniček. Kanida sa totiž živí cukrami a tým nemyslíme len cukor, či sladidlá ako ich poznáme (cukor, med, umelé sladidlá, ovocny cukor, mliečny cukor). Máme tu na mysli aj cukry obsiahnuté v ovocí, v pochutinách (kečup, sirupy, omáčky). Mali by ste sa vystríhať aj konzumácie húb, vyzretých starých syrov, alkoholu, octa, či iných fermentovaných potravín. Podobne by ste počas boja s kandidou mali znížiť príjem sacharidov v jedlách pripravených z múky a kysnutého pečiva. (chlieb, pečivo, kesky, koláče). Odborníci hovoria, že počas boja s kandidou, by ste mali konzumovať hlavne zeleninu. Ako som povedal, som v tomto ohlade laik, takze ja by som asi navstivil dietológa, či gastroenterológa, aby Vám pomohli s jedálničkom tak, aby ste stravou podporili medikamentóznu liečbu a zároveň mali čo najviac vyváženú stravu. Nevyvážená strava totiž môže telo oslabiť a znížiť jeho schopnosť sa ochoreniu brániť.
      Pre viac informácií sa skúste pozrieť ešte tuto http://www.elixiry.sk/index.php/od-p-kolara/68-diagnoza-kandidoza , či tuto
      http://www.obroda.sk/clanok/30665/KandidO%B3za%3Azrada-v-UnrevOTch/

  2. Valentína Václavíková says:

    Prajem príjemný deň. Mám problém s citlivým a boľavým
    jazykom Bolí ma na bokoch jazyka a je citlivý na kyslé /napr. sušené paradajky, horčicu a kečup/ . Mám rada tieto veci a zistila som že ma mimoriadne štípu boky jazyka. Mám ho mierne zdurený po bokoch a niekedy aj červený. Zeleninu nemôžem konzumovať lebo mám problém s plynnatosťou s ktorou taktiež mám dlhodobo problémy. Nebola som zatiaľ na žiadnom vyšetrení. Žijem zdravo a nemám nadváhu. Venujem sa pohybu akéhokoľvek druhu /aerobic, zumba,posilňovňa,korčule,plávanie/. Za dobrú radu vopred ďakujem. Valentínka

    • taiko says:

      Dobrý deň Valentínka. V prvom rade Ťa/Vás musím upozorniť, že nie som lekár, takže moja rada je založená skôr na skúsenosti a na preštudovaných informáciách. Príznaky, ktoré popisuješ môžu byť zapríčinené alergiou, či potravinovou intoleranciou. (mimochodom alergia na paradajky, je jedno z najrozšírenejších). Ja by som určite zašiel za alergológom/imunológom, ktorý bude vedieť určiť, či netrpíš nejakou alergiou na potraviny. Ak nič nezistí a nemá skúsenosti s potravinovou intoleranciou, či dokonca ju neuznáva (áno aj takí sú), možeš si dať potravinové testy urobiť na špecializovanej klinike. Dokonca si môžeš testy urobiť aj sama doma pomocou domáceho testu na potravinovú intoleranciu, ktorý sa dá kupiť aj na Slovensku. Keď nechceš ísť k lekárovi, ani sa nechceš testovať na klinike, či sama doma, môžeš skúsiť aj eliminačnú diétu, pomocou ktorej sama doma zistíš, ktoré potraviny Ti nerobia dobre. Dúfam, že som pomohol. Viac o potravinovej intolerancii sa dozvieš tu:
      http://www.jedloakopriatel.sk/co-je-potravinova-intolerancia/, alebo aj tu
      http://www.jedloakopriatel.sk/diagnostika-potravinovej-intolerancie/

  3. marika says:

    ahoj, prosim ta vies mi poradit, ja mam potravinovu intoleranciu silnu na vajcia, strednu na papriku a pomarance a slabu na lepok, raz, kukuricu, ryzu…
    vies mi poradit alebo mozno poslat link niekam, kde by som sa dozvedela, na aky dlhy cas treba dane potraviny vyradit z jedalnicka? ja som ich zatial vyradila, uz su to dva mesiace a neviem kolko este…budem niekedy vobec moct jest tieto potraviny? a bude potrebny aj nejaky novy test ked ich vylucim z jedalnicka? aby osm zistila, ci uz je to ok? dakujem za odpoved,
    marika

    • taiko says:

      Pekný večer Marika,
      Je veľmi ťažké odpovedať priamo, lebo každý sme iný. Čo sa týka doby vylúčenia podozrivej potraviny, tá sa môže pohybovať v rozmedzí 1 až 9 mesiacov. Vo všeobecnosti platí, že čím je tento čas dlhší, tým je pravdepodobnosť odstránenia intolerancie väčšia. Do jedálnička sa potom tieto jedlá musia zaraďovať veľmi opatrne, pomaličky a hlavne po jednom, pričom by sme si mali viesť akési záznamy, aby sme v prípade nejakých problémov vedeli určiť, či ich nespôsobila práve znovuzaradená potravina. Opätovné testy nie sú podľa mna potrebné. To “či uz je to ok” zistíš, podľa toho, či sa opäť začnú objavovať príznaky, kvôli ktorým si danú potravinu vylúčila. Samozrejme, test ako potvrdenie môže pomôcť. Keď chceš vedieť niečo viac o znovuzavádzaní potravín, skús si nájsť niečo o eliminačnej diéte.
      Možno Ti ako informácia ešte pomôže aj vlastná skúsenosť mojej ženy. Ona má silnú intoleranciu kravského mlieka, mlieko nepila uz 3 roky a vyzerá, že už ani nebude. Mala strednú intoleranciu pšeničnej múky a tá sa jej zlepšila. Čo sa jej tiež stalo, bolo, že keď prestala piť kravské mlieko, začala vo veľkom piť mlieko mandľove a sójové a vybudovala si intoleranciu aj na ne. Naštastie sa jej to už upravilo. Chcel som tým povedať, že pri nahradzovaní nejakej potraviny, to s tou náhradou tiež netreba preháňať. V každom prípade, aje keby sa ukazovalo, že už nejakú potravinu vôbec nemôžeš, netreba zúfať, skoro všetko sa dá nahradiť a niekedy je náhrada aj lepšia a zdravšia ako nahradzovaná potravina. Veľa sily prajem. Dúfam, že som aspoň trošku pomohol.

  4. Laura says:

    Dobrý deň prajem.Chcela by som sa Vás opýtať čo môže spôsobovať nafukovanie… každý večer.Mám pocit že nech už zjem hocičo, tak ma večer nafúkne.Najskôr som si myslela že to spôsobuje helicobakter ale testy boli negatívne.Doktorka mi povedala ze sa mám lepšie stravovať a jesť probiotiká ale vôbec mi to nepomáha.Neviem či to má súvis aj s tým, že som pred dvoma rokmi držala hladovku pri ktorej som schudla veľa kíl.Pretože niako potom ako som pribrala späť, sa to začalo.Som už z toho zúfalá.
    Za radu vopred dakujem.
    Laura

    • taiko says:

      Dobrý večer Laura,
      Príčin na nafukovanie môže byť viacero a keďže nie som lekár, nedovolím si niečo tvrdiť či nebodaj určiť diagnózu. Ako píšem v článku väčšinou sa jedná o nadmerné množstvo plynov, ktoré vzniká rozkladom zle stráveného jedla. Píšete, že máte dojem, že už je pomaly jedno čo zjete. Na Vašom mieste by som si veľmi dôsledne odsledoval, čo jete v priebehu dňa. Možno potom prídete na to, že možnou príčinou je stále tá istá potravina, alebo skupina potravín, na ktorú ste buď alergická, alebo na ňu máte potravinovú intoleranciu. (tá sa môže prejaviť aj po 2-3 dňoch, takže dôsledné sledovanie je naozaj na mieste).
      Ďalej, nepíšete kedy večer jete. Zlé trávenie môže byť spôsobené aj spomaleným metabolizmom vo večerných hodinách, takže ak jete neskôr večer, strava sa uz možno poriadne nestrávi. Čo by som urobil ja (popri tom sledovaní ) ako prvý krok k rýchlejšej úľave je, že by som prestal piť kravské mlieko a jesť čokoľvek z neho vyrobené. Ak by to neprestalo, prestal by som jesť jedlá, v ktorých je múka. Takto totiž postupovala moja žena, ktorá mala presne tie isté problémy, ktoré spomínate. (nafuknutie v hornej časti brucha, potom tlak v dolnej a potom ťažké chvíle na toalete). Ona sa dostala do stavu, keď jedla čistú ryžu 3x týždenne, lebo ju stále nafukovalo. Akonáhle vylúčila mlieko a múku, väčšina problémov ustala. Nato sa následne podrobila testom na potravinovú intoleranciu, ktoré poukázali na ďalšie problematické potraviny. Nehovorím, že u Vás bude priebeh taký istý, ale kto vie. Aj moja malilinká anketa na stránke poukazuje na to, že ľudia, čo hlasovali, majú najviac problémov s mliekom a múkou. Čo sa tých pro-biotík týka, ak máte problém s mliekom (laktóza a mliečne proteíny), tak Vám tie probiotiká môžu niekedy skôr priťažiť, ako pomôcť. Dôvodom je, že môžu obsahovať laktózu, alebo mliečne deriváty. Veľa zdravia prajem a dajte mi prosím vedieť, ako sa Vám darí a či sa Vám aspoň trošku uľavilo. Dobrú noc prajem

  5. lucka says:

    Dobry den..uz dlhu dobu (vyse 2 rokov) mam problemy s nafukovanim.mavala som aj casto afty a lekarka mi povedala ze mam znizenu imunitu ,tak som jedla nejake lieky…ale afty mam do dnes a nafukovanie tiez.uzivala som probiotika aj espumisan a nic.potom som zacala byt strasne stale unavena, aj ked sa vyspim poriadne tak uz poobede som unavena casto krat musim ist spat cez den.okrem toho ma casto boli brucho ,byva mi nevolno… aj ma casto boli hlava, mavam zavrate, dychavicnost, problem s vylucovanim (bud to nejde, alebo ma prehana…). Su to vsetko take drobnosti a neviem ci to nieco znamena.nedavno som bola u doktorky a povedala ze to moze byt anemia alebo celiakia.anemia je negativna a celiakia bude urcite tiez.Totiz co by som chcela zistit, je pricina tohto vsestkeho. a najracej by som chcela vediet ako to mozem odstranit, moja teta si robila test na tie potraviny ale vraj je to moc moc drahe..aj som si volaco citala na nete ,ze ako sa volaju tie vysetrenia ale nic moc som nezistila..ale aspon jej to pomohlo odhalit co jej sposobovalo take problemy..moc vam dakujem za odpoved

    • taiko says:

      Draha Lucka,

      Paradoxne si vymenovala kopu priznakov, ktore moze sposobovat potravinova intolerancia. V ziadnom pripade by som to nenechal len tak, aj ked sa zda, ze sa jedna o malickosti. Nechcem Ta v ziadnom pripade strasit, ale tieto malickosti mozu totiz prerast do vaznejsich zdravotnych problemov.
      Urcite by som chcel zistit, ci nemam na potravinovu alerigiu, ci potravinovu intoleranciu. Testovanie alergie (IGa – IGe) vedia podla mna urobit vo vsetkych nemocniciach a ze vraj niektore nemocnice, ci ustavy vedia urobit aj testy potravinovej intolerancie (IGg). Treba si vo svojom okoli zistit, ktora nemocnica vie take testy urobit. Ak taku nemocnicu nezozenies, mozes porozmyslat o teste, ktory sa da zohnat aj na Slovensku. Daju sa zohnat tri druhy Alcat, food-detective a yorktest. Najlacnejsi je food-detective. u nas sa da kupit za 72EUR. (testuje myslim 49 potravin. )Kym krvne testy na alergie su viacmenej presne, s krvnymi testami na intoleranciu je to stale trosku osemetne, lebo sa este presne nepotvrdil mechanizmus potravinovej intolerancie a teda ani hodnovernost testovania. Mnohi ludia sa vsak po vyluceni potravin indikovanych takymito testami citili lepsie. Je to ale jednoduchy sposob ako zistit, ci nemas na nejaku potravinu intoleranciu. Musim vsak povedat ze aj mojej zene sa poriadne ulavilo ked opravila svoj jedalnicek na zaklade testov na krvnych testov potravinovej intolerancie.
      Takze je to na Tebe. Ja by som najprv asi skusil eliminacnu dietu. Zjednodusene povedane, ta spociva v postupnom vylucovani a znovu zavadzani potravin zo stravy, tzn. vylucime potravinu na min 5 dni, sledujeme ci sa nam polepsilo. Ak sa nam polepsilo, znovu vyskusame danu potravinu. Ked sa nam stav znovu zhorsi, mame vinnika. A tak postupujeme s inymi potravinami, alebo skupinami potravin. Velmi som to zjednodusil, takze ak chcel tu eliminacnu dietu robit, treba si to dobre pozriet, ako to presne robit. A navyse by sa to malo konzultovat s dietologom, aby si neurobila nejake dietne chyby. Eliminacna dieta je zdlhavejsia metoda, vyzaduje naozaj dokladne sledovanie toho co jeme a ako sa citime, ale podla mnohych presnejsia. Takze tak. Kym sa do toho das, pripadne, kym si najdes dietologa, ci vyzivoveho poradcu, skus na zaciatok vylucit vsetky potraviny, ktore obsahuje kravske mlieko (laktozu a mliecne proteiny). Musis ale pozorne citat pribalove letake, lebo laktoza, ci mliecne sa mozu vyskytovat aj tam kde by si to necakala. Aby si to kravske mlieko otestovala poriadne, nesmies zjest ani smietko laktozy, ci cohokolvek, co len pricuchlo k mlieku. Na zaciatok by som vylucil aj mlieko kozie, ci ovcie. (mozesh si precitat aj moj clanok o laktoze, tam sa dozvies trosku viac). Ak zistis, ze Ti mlieko nerobi problem, potom skus vylucit vsetko, kde je psenica, raz, resp. kde je gluten. Neboj, par dni to vydrzish. 🙂
      Ak ani obilniny nebudu problemom, potom by som sa isiel bud testovat, alebo dalej pokracoval v eliminacnej diete skusanim dalsich potravin, ci potravinovych skupin. Ak by si chcela vediet nieco viac, kludne mi napis email. Ked budem vediet, tak poradim a pomozem.

  6. lucka says:

    Taiko,
    moc Vam dakujem za odpoved, som rada ze viem zase cosi viac.tak dufam, ze som to dobre pochopila… najprv treba zistit ci mam alergiu alebo intoleranciu , vsak? jednoduchsie je ist vysetrit alergiu, intoleranciu nevedia vsetky nemocnice/ustavy … ak by som nic nezohnala (ale snad v bratislave nieco take bude) tak si mozem kupit ten test , nuz ale 70 euro je dost nato ze je to tak malo potravin, asi by som si radsej nejako nasporila aby som to mala presnejsie 🙂 .A ak to dobre chapem, tak v tych nemocniach to robia zdarma? alebo tiez treba nieco priplatit? Ja sa v tom naozaj nevyznam a strasne moc rada by som to vyriesila ,to nafukovanie je neskutocne otravne a unava tiez.Ostatne problemy su tiez neprijemne ale toto su asi tie najhlavnejsie.
    To s tou dietou ,no… viete… ja som taka zvlastna, tvrdohlava, asi by som nedokazala spravit si taku eliminacnu dietu, pokial nieco nemusim tak to nerobim.viem ,samozrejme ze je to pre moje dobro a ked chcem byt ok ,mala by som to skusit ale asi by som z toho mala stresy a trvalo by to naozaj dlho kym by som nieco take zistila,ak by som vobec nieco zistila. chcela by som to proste vediet nejako natvrdo a pustit sa riadne do toho…
    Mohli by ste mi ,prosim napisat email ? neviem aky mate vy, tak mi prosim odpiste na itslolofoshoo@ymail.com 🙂 Moc dakujem, ja si idem este popozerat nejake nemocnice a tak. .. jaj este to ma napadlo,znamy mi povedal ze by som sa mala ist vysetrit aj u gastro…neviem co, ale toho sa tiez hrozne obavam … 🙁 Naozaj neviem ako postupovat…

  7. Lucia says:

    Dobry den ja som sem odpisala ale nejako sa to tu nezobrazilo ? :/

    • taiko says:

      Zobrazilo, zobrazilo Lucka, len ja musim kazdy prispevok odsuhlasit, aby mi tu niekto nenapisal nejake nepristojnosti 🙂 Co sa tej diety a tvrdohlavosti tyka, kazdy si musime zvolit vlastnu cestu. Postupuj presne podla toho ako to citis. Nema vyznam, aby si sa do niecoho nasilu nutila. Co sa tych testov tyka, tie drahsie su potom drahsie aj 3-4 krat, takze tiez je to na Tvojom zvazeni. Urcite najprv skus tie v nemocnici, ak take najdes. Skus zavolat do svojej zdravotnej poistovne, ci take nieco preplaca.

  8. Lubica says:

    Dobry den, chcela by som poprosit o radu. Uz dlhsi cas mam typicke priznaky na potravinovu intoleranciu. Neviem zistit presne na co,ale mam podozrenie na nejaky konzervant alebo farbivo alebo take nieco,lebo po konkretnych potravinach sa to velmi neprejavuje. Ale staci ak zjem nejake sote,ktore je zahustene sojovou alebo sezamovou omackou,tak mam strasne krce v bruchu. Chcela by som sa spytat-chcem si kupit ten test food detective,ale neviem ci je tam aj vysledok na taketo konzervanty,lebo som citala,ze iba na jedlo. Kazdopadne si ho chcem kupit,ale neviete mi pls poradit,ci sa niekde daju urobit krvne testy aj na taketo konzervanty? Dakujem velmi pekne za odpoved 🙂

    • taiko says:

      Drahá Ľubica,
      Pokiaľ viem, tak u nás su dostupné iba York test, FoodDetective a ALCAT. Z Velkej Britanie sa da objednat aj Food Print, ktorý má rovnakého výrobcu ako Food Detective. Jediný ALCAT uvádza, že “vie testovať” aj konzervanty, ale musím povedať, že som trošku skeptický. Konzervantov je totiž strašne veľa a väčšinou sa používajú ich kombinácie. Ostatné testy testujú “iba” potraviny, či skupiny potravín.
      V diskusiách som sa dočítal, že potravinové testy na intoleranciu (tzv testy IgG) vedia robiť aj dobré imunologické laboratóriá, konkrétne som počul o Šrobárovom ústave v Tatrách. Tam Vás ale zoberú, len do veku 18 rokov. Food Detective Vám podľa mňa nepomôže, lebo ten testuje iba 49 základných potravín a ostatné testy sú dosť drahé. Ja by som skúsil najprv eliminačnú metódu, alebo oslovil nejakého dobrého fundovaného alergológa-imunológa. Tieto testy by Vám navyše mohla preplatiť poisťovňa. Inak omáčky, čo ste spomenuli sú, myslím si, obe vyrobené pomocou fermentácie, takže Váš problém by mohol spočívať v kvasinkách. Skúste na čas vylúčiť všetko, čo by mohlo byť vyrábané aj za pomoci kvasenia, či fermentácie (chlieb, pivo, droždie, ocot, alkohol, hotové omáčky, kvasené uhorky atď) a uvidíte, či sa Vám nepolepší. Ak hej, tak už viete, čo robiť a ak nie, tak potom skúste to testovanie. Dúfam, že som aspoň trošku pomohol
      Majte sa pekne
      taiko

    • Večný študent 23 says:

      Milá Lubica je tu ešte pár možností ako si zlepšiť trávenie. Skúste lepšie žuť jedlo – a tým myslím skutočne dôkladne, každé sústo požujte aj 30 x. Pri jedle nečítajte, nepozerajte TV a nerozprávajte, sústreďte sa na vychutnávanie jedla. Vychutnajte si jeho vzhľad, vôňu, potešte sa s ním. Tráveniu škodí aj negatívna psychika, usmievajte sa, skúste odpustiť svojim nepriateľom a myslite na ľudí a na celý svet v dobrom, vylepšite si vzťahy s najbližšou rodinou. A do tretice skúste viac aktívneho fyzického pohybu. Neviem kde pracujete, ale napríklad prácu v kancelárii skúste vyvážiť aktívnym športom spojeným s fyzickou námahou – ľahkou atletikou, intenzívnym plávaním, teamovými loptovými hrami. V každom prípade vám prajem mnoho zdravia.

  9. Mr. BUENOU says:

    Kde sa mozem otestovat?
    Moj vseobecny, alergolog a ani gastroenterolog o tom nevedia!!!

  10. Peter says:

    Dobrý deň,
    chcel by som sa spýtať, neviem či mám alergiu, alebo intoleranciu na niektoré potraviny, ale raz za čas sa mi na rukách a nohách objavia maličké pluzgieriky, ktoré dosť svrbia. Aj po prasknutí pluzgiera to svrbí a pod pluzgierom je hlbšia diera. Robí sa mi to hlavne v okolí kĺbov a medzi prstami.
    Viete mi niekto poradiť čo to môže byť ?
    Ďakujem
    Peter

    • taiko says:

      Ufff, musím poznamenať, že ja nie som lekár a preto si ani nedovolím naznačovať nejakú diagnózu. Pravdo však je, že som o takýchto príznakoch alergie, či intolerancie nepočul

  11. Nataly says:

    Dobry den,
    chcela som sa opytat, ci existuje aj intolerancia alebo alergia na cesnak, obcas, ked zjem nieco s cesnakom asi tak po hodine mi da silny krc do zaludka, ale po chvili to prejde a je dobre. Nestava sa mi to po kazdom jedeni cesnaku, ale vzdy ked mam silny krc, tak si uvedomim, ze som v jedle mala cesnak, je jedno ci je vareny, peceny alebo cerstvy.
    Ale dnes v noci to bolo velmi zle, vecerala som okolo 21:00 (stale tak veceriame) a dala som si rybicky uvarene v octe s olivovym olejom, cestvym cesnakom a petrzlenovou vnatou. ( je to spanielska specialita a robievame si to doma casto). Okolo 2.00 v noci som sa zobudila na bolest zaludka a mala som pocit ako keby sa mi jedlo vracalo spat hore. Bol to pocit ako keby som si chcela odgrgnut, ale neslo to. Bolo to skor ako vzduchova bublina, ale vracala sa naspat a ked prechadzala trbicou (aj hore aj dole) boli to velke bolesti. Snazila som sa vyvratit, ale ani to mi neslo. Dala som si liek od zaludka (omeprazol) a nepomohol, takto som stravila celu noc v bolestiach, az som mala strach ci nemam infarkt. Ako kazde rano pijem caj s medom a skoricou a vyzera to tak, ze mi to pomohlo, uvolnilo mi krce a uz som si mohla aj par krat odgrgnut. Mam trosku nadvahu a drzim delenu stravu, ktora mi velmi vyhovuje, jem vela zeleniny a nemam zatial skusenost s intoleranciou na potraviny. Z jedalnicka som vyradila vsetky typi suchej fazule, lebo ma naduvaju. Ak by ste mi mohli poradit, budem vam za to velmi vdacna.
    Dakujem
    Nataly

    • taiko says:

      Zdravím Nataly.
      Principiálne si telo môže vybudovať intoleranciu, či alergiu na každú potravinu, či jej zložku. Alergia, či intolerancia na cesnak, je podľa mňa ale veľmi neobvyklá. Skúste pred varenim z cesnaku vybrať to srdiečko. To je to čo sa nachádza v strede cesnaku, je to obvykle zelenej, či slabozelenej farby a je to vlastne ten zárodok, z ktorého cesnak naklíči ak ho necháme. To srdiečko je veľmi ťažko stráviteľné a múže Vám byť z neho ťažko na žalúdok.
      Cesnak ako taký môže tiež podráždiť sliznicu žalúdka, ak je táto už podráždená, či zapálená, alebo aj v prípade už existujúcich žalúdočných vredov.
      Nuž a v každom prípade je večera o 21:00 veľmi nepríjemnou záťažou pre trávenie a pre telo samotné.
      Na uvolnenie kŕčov je veľmi dobrý aj zázvorový čaj.

Pridaj reakciu

Copyright © 2024 www.jedloakopriatel.sk. All Rights Reserved.  Plugins