Cesnak

Nov 08, 2010 2 reakcie by

Cesnak (Allium Sativum) je rastlina s veľmi silnou a horkou vôňou. Patrí do skupiny zeleniny, ktorá zahŕňa aj šalotku, cibuľu, či pór. Po stáročia sa používa pre kulinárske, ale aj medicínske účely. Hlavnými chemickými zložkami cesnaku sú alíny. Predovšetkým alilin, ktorý sa po spojení s enzýmom alinázou (vylučuje sa pri porušení štruktúry pri krájaní, pučení, či pretláčaní) mení na alicín. Alicín je považovaný za medicínsky najprospešnejšiu látku, ktorú môžeme z cesnaku dostať. Je známy svojimi výrazný antibakteriálnymi, antiplesňovými, antivirusovými a antioxidačnými účinkami. Má však nevýhodu, že je nestabilný, takže jeho liečivé schopnosti s postupujúcim časom slabnú.
Cesnak je však aj zdrojom mnohých iných prospešných látok, vitamínov, či minerálov.

Ako nám cesnak môže pomôcť?

  • cesnak môže pomôcť znižovať uroveň „zlého“ LDL cholesterolu a zvyšuje hladinu „dobrého“ cholesterolu HDL. Pomáha so znížením krvného tlaku a s odstraňovaním nánosov z ciev, pomáha pri zlepšovaní ich prechodnosti a zabraňuje ateroskleróze. Posledné štúdie naznačujú, že cesnak pomáha znižovať hladinu cukru v krvi
  • je považovaný za prírodné antibiotikum. Jeho výhodou ako prírodného antibiotika je, že baktérie si proti nemu nevedia vytvoriť rezistenciu
  • už od nepamäti sa používa ako prostriedok proti parazitom v ľudskom tele
  • cesnak je prospešný aj pri metabolizme železa a je bohatým zdrojom selénu
  • aplikovaný na rany, zabraňuje infekcii
  • pomáha pri dýchacích problémoch, uľavuje aj pri nachladnutí a chrípke
  • cesnak môže pomáhať aj pri problémoch s trávením a keďže je považovaný za takzvanú teplú potravinu, pomôže aj pri únave
  • má sa tiež zato, že pomáha predchádzať vzniku niektorých druhov rakoviny
  • svojimi antioxidačnými vlastnosťami bojuje proti voľným radikálom a tým prispieva k spomaleniu starnutia a celkovému posilneniu imunitného systému

Možné vedľajšie účinky cesnaku
Pre väčšinu ľudí nemá cesnak žiadne vážne vedľajšie účinky. Treba však spomenúť, že tí, ktorých postretlo to nešťastie a sú na cesnak alergickí, alebo tí, ktorý ho skonzumujú väčšie množstvo, môžu po konzumácii cesnaku pociťovať podráždený žalúdok, pálenie záhy, či nadúvanie. Množstvo cesnaku ktoré môžeme skonzumovať je preto veľmi individuálne a každý by si ho mal odsledovať sám.
Zatiaľ neboli preukázané žiadne neblahé vplyvy užívania cesnaku počas tehotenstva, či kojenia. Na druhej strane však neexistujú ani výskumy, ktoré by neblahé účinky cesnaku počas gravidity, a kojenia bezvýhradne vylúčili.
Treba spomenúť, že cesnak znižuje zrážanlivosť krvi a rozpúšťa krvné zrazeniny, čo môže mať pozitívny, ale aj negatívny efekt.
Pri dlhšom styku pokožky s cesnakom, môže spôsobiť jej podráždenie.

polievka, chlieb a cesnakCesnak v kuchyni
Ako sme už naznačili, najlepším spôsobom ako dostať z cesnaku čo najviac jeho vône, chuti ale aj liečivej sily je cesnak nakrájať, či lepšie, popučiť. Dosiahneme tým, že sa zaktivujú enzýmy a vytvorí sa väčšie množstvo alicinu, ktorý je hlavným nositeľom toho dobrého, čo cesnačik ponúka. Po nakrájaní, alebo popučení musíme nechať cesnaku čas aby „pracoval“. Obvykle stačí 10-15 minút. Aby sme zachovali čo najviac zdraviu prospešných látok, je žiadúce aby sme cesnak do jedla pridávali maximálne 10-15 minút pred jeho dokončením. Ak vystavíme cesnak vysokým teplotám po dlhšiu dobu, jeho účinky sa strácaju. Ak chceme cesnak pripravovať na oleji, tak by sme mali dbať na to aby sme ho zohrievali maximálne na 250°C.

Skladovanie
Cesnak skladujeme v suchom tmavom a chladnom prostredí. Nemali by sme ho skladovať v uzavretej nádobe. Niektorí zvyknú očistený cesnak zamraziť. Pri takomto skladovaní sa však mení jeho konzistencia a cesnak môže strácať chuť. V žiadnom prípade nesmieme cesnak skladovať v oleji pri izbových teplotách. Cesnak v oleji je totiž výborným prostredím pre vznik botulotoxínu, vírusu, ktorý spôsobuje botulizmus – ťažku otravu jedlom.

Cesnak, 4.1 out of 5 based on 8 ratings

Možno sa vám bude páčiť aj:

Jedlo ako liek
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.1/5 (8 votes cast)
Pošlite na:
Vybrali.sme.sk Linkuj Mojelinky Delicious

Možno sa Vám bude páčiť aj:

Komentáre

2 reakcie na “Cesnak”

  1. Hanka says:

    Pekný dobrý deň
    chcela by som sa opýtať, či cesnak skladovaný v oleji v chladničke, je tiež nebezpečný vznikom botulotoxínu. Totiž prvý krát som to teraz urobila, ale sa mi zatiaľ osvedčil. Zmenil konzistenciu na hustú kašu a použila som ho zatiaľ len 2x. Alebo ako ho skladovať, aby nevyschol, nesplesnel a p.
    ďakujem Hanka

    • taiko says:

      Pekný podvečer prajem, Hanka. Podľa všetkého, čo som sa zatiaľ o tom dočítal, by sa cesnak v oleji nemal skladovať vôbec, kvôli riziku vzniku botulotoxínu. Ten totiž spôsobuje baktéria, ktorá neznáša kyslík, ktorý na dne fľaše s olejom samozrejme nie je. Baktériám taktiež vyhovuj nízke pH. Zároveň však treba povedať, že na to aby botulotoxín vznikol, tam v cesnaku tá baktéria musí byť. To však nevieme dopredu určiť. Ak tam tá baktéria je, chlad pomôže tento proces tvorby toxínov zabrzdiť, ale nezastaví ho. To znamená, že ani dlhodobé skladovanie v chlade nie je žiadúce. V žiadnom prípade sa nesmie skladovať pri izbovej teplote, vtedy sú totiž podmienky pre vznik toxínov priam ideálne. Ja osobne by som nič neriskoval. Doporučuje sa konzumovať cesnak v oleji, čerstvo pripravený. Čo sa skladovania týka, cesnak by sa mal skladovať v chladnom, tmavom, suchom a vzdušnom prostredí a tak by mal vydržať 5-6 mesiacov.

  2. Name says:

    Dobry večer chcel by som sa spytat či cesnak pomáha porti mrliam ?

    • taiko says:

      Áno, objavili sa aj výskumy dokazujúce, že cesnak môže pomôcť proti parazitom, teda aj proti mrliam. Skôr sa však používa na podpornú liečbu, či ako prevencia. Proti parazitom môžu pomôcť aj kurkuma, chilli, či škorica. V každom prípade by som sa však pred započatím akejkoľvek liečby poradil s lekárom.

  3. BS says:

    Cit: “Je známy svojimi výraznýMI antibakteriálnymi, antiplesňovými, ANTIVÍROVÝMI…účinkami.”

    Na víry (krútňavy) nemá žiadne účinky, ale na vírusy – má výborné ANTIVÍRUSOVÉ účinky. :)))

  4. dewil says:

    Dobry den,chcem sa opytat,da sa nejako uskladnit ocisteny cesnak,tak aby nevyschol?

    • taiko says:

      Hmm, tak to veru poradit neviem. Mozno v chladnicke v nejakej uzaveretej nadobke. Ja si ocistim cesnak iba vtedy ked ho potrebujem, aby som ho mal cerstvy.

Pridaj reakciu

Copyright © 2018 www.jedloakopriatel.sk. All Rights Reserved.  Plugins