Kura v kokosovo paradajkovej omáčke.
Ďalším dôkazom, že potravinová intolerancia, alebo alergia nám nemôže zabrániť vychutnať si dobré, lahodné jedlo je aj tento recept s kuracím mäsom. Keďže sme na omáčku použili kokosový krém a ako prílohu špaldové cestoviny, či ryžu, môžu chuťové poháriky zaplesať skoro každému. Pusťme sa teda do toho.
- 300-350 gramov vykosteného kuracieho mäsa. Ja som použil horné stehná.
- 200 ml kokosového krému. Tu nájdete, ako si kokosový krém, alebo kokosové mlieko môžete vyrobiť. Kokosového mlieka je potrebné dať viac, lebo obsahuje menej kokosu.
- 200g paradajok
- 1 chilli papričku
- 3 pl sezamového oleja. Môžme použiť aj slnečnicový, či olivový, ale popravde sezamový sa hodí najlepšie.
- 4 strúčiky cesnaku
- 1 kl kurkumy. Tú použijeme na ochutenie a zafarbenie ryže.
- 1 malý paradajkový pretlak (80g)
- 4 pl špaldovej múky
- 1/2 kl kajanského korenia
- štipka soli
Kuracie mäsko umyjeme a nakrájame na kúsky. Moje kúsky boli trošku väčšie a ťažšie sa opekali, takže doporučujem radšej menšie. Očistíme si cesnak, pretlačíme ho, alebo spučíme plochou stranou noža a necháme 10 minút odpočinúť, aby sa jeho priaznivé účinky mohli prejaviť naplno. Paradajky zbavíme kože. (na 30s namočíme do vriacej vody, rýchlo ich schladíme a koža potom zlezie skoro sama). Gurmáni môžu ostrániť z paradajok aj stredy s kôstkami. Paradajky nakrájame na kúsky. Kokosový krém zmiešame s pretlakom, aby sme sa s ich vzájomným zmiešavaním nemuseli trápiť neskôr.
1. Naše kuracie mäská obalíme zľahka zmesou špaldovej múky, soli a kajanského korenia. Veľmi dobre sa mi osvedčil spôsob, pri ktorom dáme múku spolu s korením a soľou do igelitového vrecúška, vložíme kúsok mäsa, zatrasieme a mäsko máme obalené. Postup opakujeme so zvyšným mäsom. Obalené mäsko opražíme na oleji z oboch strán do hneda. Keď už je skoro opražené, pridáme cesnak a chilli papričku a minútku ich tiež popražíme.
2. Teraz pridáme paradajky. Podusíme ich s mäsom asi 3 minútky
3. Nakoniec pridáme kokosový krém, ktorý sme si dopredu zmiešali s pretlakom. Necháme iba prebublať. (pozn. čím dlhšie kokosový varíme, tým menej kokosovú chuť bude mať)
4. Ako prílohu môžme podávať špaldové cestoviny, alebo kurkumovú ryžu. Dobrú chuť.
Možno sa Vám bude páčiť aj: