Kura v kokosovo paradajkovej omáčke.
Ďalším dôkazom, že potravinová intolerancia, alebo alergia nám nemôže zabrániť vychutnať si dobré, lahodné jedlo je aj tento recept s kuracím mäsom. Keďže sme na omáčku použili kokosový krém a ako prílohu špaldové cestoviny, či ryžu, môžu chuťové poháriky zaplesať skoro každému. Pusťme sa teda do toho.
- 300-350 gramov vykosteného kuracieho mäsa. Ja som použil horné stehná.
- 200 ml kokosového krému. Tu nájdete, ako si kokosový krém, alebo kokosové mlieko môžete vyrobiť. Kokosového mlieka je potrebné dať viac, lebo obsahuje menej kokosu.
- 200g paradajok
- 1 chilli papričku
- 3 pl sezamového oleja. Môžme použiť aj slnečnicový, či olivový, ale popravde sezamový sa hodí najlepšie.
- 4 strúčiky cesnaku
- 1 kl kurkumy. Tú použijeme na ochutenie a zafarbenie ryže.
- 1 malý paradajkový pretlak (80g)
- 4 pl špaldovej múky
- 1/2 kl kajanského korenia
- štipka soli
Kuracie mäsko umyjeme a nakrájame na kúsky. Moje kúsky boli trošku väčšie a ťažšie sa opekali, takže doporučujem radšej menšie. Očistíme si cesnak, pretlačíme ho, alebo spučíme plochou stranou noža a necháme 10 minút odpočinúť, aby sa jeho priaznivé účinky mohli prejaviť naplno. Paradajky zbavíme kože. (na 30s namočíme do vriacej vody, rýchlo ich schladíme a koža potom zlezie skoro sama). Gurmáni môžu ostrániť z paradajok aj stredy s kôstkami. Paradajky nakrájame na kúsky. Kokosový krém zmiešame s pretlakom, aby sme sa s ich vzájomným zmiešavaním nemuseli trápiť neskôr.
1. Naše kuracie mäská obalíme zľahka zmesou špaldovej múky, soli a kajanského korenia. Veľmi dobre sa mi osvedčil spôsob, pri ktorom dáme múku spolu s korením a soľou do igelitového vrecúška, vložíme kúsok mäsa, zatrasieme a mäsko máme obalené. Postup opakujeme so zvyšným mäsom. Obalené mäsko opražíme na oleji z oboch strán do hneda. Keď už je skoro opražené, pridáme cesnak a chilli papričku a minútku ich tiež popražíme.
2. Teraz pridáme paradajky. Podusíme ich s mäsom asi 3 minútky
3. Nakoniec pridáme kokosový krém, ktorý sme si dopredu zmiešali s pretlakom. Necháme iba prebublať. (pozn. čím dlhšie kokosový varíme, tým menej kokosovú chuť bude mať)
4. Ako prílohu môžme podávať špaldové cestoviny, alebo kurkumovú ryžu. Dobrú chuť.
Kura v kokosovo paradajkovej omáčke.,
Možno sa Vám bude páčiť aj: