Potravinova intolerancia – ako ďalej?
Potravinová intolerancia, je to koniec dobrého a chutného jedla? Ani zďaleka nie. Keď budete po prvý raz konfrontovaní s výsledkami testov, ktoré potravinovú intoleranciu potvrdia, pravdepodobne z nich budete značne znepokojení. Čo budem robiť, čo a ako budem variť? Kde sa budem stravovať? Aké náhrady budem používať za jedlá, alebo ich časti? Budem ich vedieť zaplatiť? Ako to bude s varením v spoločnej domácnosti?
Po prvom zdesení a pár hodinách hľadania na internete, či vo Vašom obchode sa obavy s veľkou pravdepodobnosťou trošku rozptýlia. Situácia sa ukáže byť lepšou než akou sa zdala na začiatku.
Keďže problematika stravovania a tým aj problém potravinovej intolerancie sa do povedomia odbornej ale i laickej verejnosti dostáva čím ďalej tým viac, už prvá návšteva supermarketu ukáže, že je k dispozícii množstvo potravín, ktorými vieme viac, či menej úspešne nahradiť výrobky z kravského mlieka, pšeničnej múky a iných, nám škodiacich, potravín, nehovoriac o výrobkoch bez gluténu, ktoré su na trhu už dlhšiu dobu.
Sójové, ryžové, ovsené, či kokosové mlieko, syry z ovčieho mlieka, či pravá mozarella, ktorá je vyrobená z byvolieho mlieka. Ghee namiesto masla. Sójové jogurty, sójová zmrzlina. Pravý sorbet z ovocia. Cestoviny bez gluténu, poprípade cestoviny zo špaldy, či kukurice. Špaldový, kukuričný clieb. Výrobky z ovsa, ktorými vieme nahradiť chlieb, alebo ich použiť pri príprave príloh.. V prípade, ze nám bola diagnostikovaná potravinová intolerancia na arašidy, zrazu zistíme, že na trhu je oveľa viac druhov orechov, doteraz zaznávaných, ktoré sú možno lepšie a zdravšie ako arašidy a hlavne nám nespôsobia nepríjemnosti. Toto všetko boli príklady potravín, ktoré nám môžu pomôct prekonať ťažkosti s intoleranciou. Väčšinou bývajú umiestnené v oddelení organických, či ak chcete bio- potravín.
Nápady sa dajú získať aj v špecializovaných obchodoch so zdravou výživou. Vieme tam nájsť výrobky, ktoré v bežnom obchode na pulte nenájdeme. Tieto nám mnohokrát môžu nielen pomôct s intoleranciou, ale aj obzvláštniť náš jedálniček. Predstavme si napríklad, palacinky zo špaldovej múky zo supermarketu a s trochou gaštanovej múky zo špecializovaného obchodu.
Internet, je samozrejme ďalšou možnosťou, ako nakupovať potraviny. Množstvo už aj špeciálne zameraných internetových obchodov je výborným zdrojom veľkého výberu netradičných potravín a potravinových doplnkov.
S veľkou pravdepodobnosťou sa vyskytne aj prípad, že za jedlo, alebo jeho časť, na ktoré sa nám vutvorila potravinová intolerancia, nenájdeme patričnú náhradu. V tomto prípade nám pravdepodobne neostane nič iné, len danú poživatinu úplne výlučiť a ochudobnené menu obohatiť niečím iným.
Veľmi dôležitou vecou, ktorú si pri nákupoch budeme musieť osvojiť (ak sa tak už nestalo) je dôkladné čítanie informácií na obaloch. Ak sa na obale nachádzajú len strohé informácie o zložení, alebo sú nečitateľné, či sa tam nenachádzajú vôbec, takýmto potravinám by sme sa mali vyhnúť. Pri potvrdenej potravinovej intolerancii, už pri výbere jedál totiž nejde len o to, čo nám chutí, ale hlavne o to, čo nám neškodí.
Pri zostavovaní nášho nového jedálnička musíme brať zreteľ na to, aby sme všetky zmeny našich stravovacích návykov konzultovali s našim lekárom, či dietológom. Musíme si byť totiž istí, že vylúčením nejakých ptravín nepripravíme naše telo o životne dôležité látky a nespôsobíme si ďalšie zbytočné problémy. (napr, musíme dbať na to aby sme po vylúčení kravského mlieka a mliečnych výrobkov doplnili príjem vápnika z iných zdrojov napr. zelenej zeleniny, maku, či sezamových semienok)
Možno sa Vám bude páčiť aj: