Potravinova intolerancia – ako ďalej?

Jul 22, 2010 Žiadne reakcie by

Potravinová intolerancia, je to koniec dobrého a chutného jedla? Ani zďaleka nie. Keď budete po prvý raz konfrontovaní s výsledkami testov, ktoré potravinovú intoleranciu potvrdia, pravdepodobne z nich budete značne znepokojení. Čo budem robiť, čo a ako budem variť? Kde sa budem stravovať? Aké náhrady budem používať za jedlá, alebo ich časti? Budem ich vedieť zaplatiť? Ako to bude s varením v spoločnej domácnosti?

Po prvom zdesení a pár hodinách hľadania na internete, či vo Vašom obchode sa obavy s veľkou pravdepodobnosťou trošku rozptýlia. Situácia sa ukáže byť lepšou než akou sa zdala na začiatku.
Keďže problematika stravovania a tým aj problém potravinovej intolerancie sa do povedomia odbornej ale i laickej verejnosti dostáva čím ďalej tým viac, už prvá návšteva supermarketu ukáže, že je k dispozícii množstvo potravín, ktorými vieme viac, či menej úspešne nahradiť výrobky z kravského mlieka, pšeničnej múky a iných, nám škodiacich, potravín, nehovoriac o výrobkoch bez gluténu, ktoré su na trhu už dlhšiu dobu.

Sójové, ryžové, ovsené, či kokosové mlieko, syry z ovčieho mlieka, či pravá mozarella, ktorá je vyrobená z byvolieho mlieka. Ghee namiesto masla. Sójové jogurty, sójová zmrzlina. Pravý sorbet z ovocia. Cestoviny bez gluténu, poprípade cestoviny zo špaldy, či kukurice. Špaldový, kukuričný clieb. Výrobky z ovsa, ktorými vieme nahradiť chlieb, alebo ich použiť pri príprave príloh.. V prípade, ze nám bola diagnostikovaná potravinová intolerancia na arašidy, zrazu zistíme, že na trhu je oveľa viac druhov orechov, doteraz zaznávaných, ktoré sú možno lepšie a zdravšie ako arašidy a hlavne nám nespôsobia nepríjemnosti. Toto všetko boli príklady potravín, ktoré nám môžu pomôct prekonať ťažkosti s intoleranciou. Väčšinou bývajú umiestnené v oddelení organických, či ak chcete bio- potravín.

Nápady sa dajú získať aj v špecializovaných obchodoch so zdravou výživou. Vieme tam nájsť výrobky, ktoré v bežnom obchode na pulte nenájdeme. Tieto nám mnohokrát môžu nielen pomôct s intoleranciou, ale aj obzvláštniť náš jedálniček. Predstavme si napríklad, palacinky zo špaldovej múky zo supermarketu a s trochou gaštanovej múky zo špecializovaného obchodu.
Internet, je samozrejme ďalšou možnosťou, ako nakupovať potraviny. Množstvo už aj špeciálne zameraných internetových obchodov je výborným zdrojom veľkého výberu netradičných potravín a potravinových doplnkov.

S veľkou pravdepodobnosťou sa vyskytne aj prípad, že za jedlo, alebo jeho časť, na ktoré sa nám vutvorila potravinová intolerancia, nenájdeme patričnú náhradu. V tomto prípade nám pravdepodobne neostane nič iné, len danú poživatinu úplne výlučiť a ochudobnené menu obohatiť niečím iným.

dôkladný výber potravín v obchode

Veľmi dôležitou vecou, ktorú si pri nákupoch budeme musieť osvojiť (ak sa tak už nestalo) je dôkladné čítanie informácií na obaloch. Ak sa na obale nachádzajú len strohé informácie o zložení, alebo sú nečitateľné, či sa tam nenachádzajú vôbec, takýmto potravinám by sme sa mali vyhnúť. Pri potvrdenej potravinovej intolerancii, už pri výbere jedál totiž nejde len o to, čo nám chutí, ale hlavne o to, čo nám neškodí.

dávajte pozor

Pri zostavovaní nášho nového jedálnička musíme brať zreteľ na to, aby sme všetky zmeny našich stravovacích návykov konzultovali s našim lekárom, či dietológom. Musíme si byť totiž istí, že vylúčením nejakých ptravín nepripravíme naše telo o životne dôležité látky a nespôsobíme si ďalšie zbytočné problémy. (napr, musíme dbať na to aby sme po vylúčení kravského mlieka a mliečnych výrobkov doplnili príjem vápnika z iných zdrojov napr. zelenej zeleniny, maku, či sezamových semienok)

Print Friendly

Možno sa vám bude páčiť aj:

Hlavne, Potravinová intolerancia
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
Pošlite na:
Vybrali.sme.sk Linkuj Mojelinky Delicious

Možno sa Vám bude páčiť aj:

Komentáre

Žiadne reakcie na “Potravinova intolerancia – ako ďalej?”

Pridaj reakciu

Copyright © 2025 www.jedloakopriatel.sk. All Rights Reserved.  Plugins