Tuniakové rizoto
Keďže sme nepoužili špeciálnu ryžu ani špeciálny postup, nie je toto jedlo rizotom v pravom slova zmysle.(dúfam, že mi talianski priatelia odpustia) V každom prípade sa však jedná o jednoduchý a veľmi rýchly recept, ktorého chute myslím nikoho nesklamú, ba naopak, mnohých prekvapia.
- 100-120g surového tuniaka
- 130g ryže
- 1/2 kl kurkumy
- 1 pl nastrúhaného čerstvého zázvoru
- 3-4 strúčiky cesnaku
- 2 pl nasekanej mladej cibuľky (môže byť aj obyčajná cibuľa)
- 2 pl sezamového oleja (môže byť aj repkový, či slnečnicový)
- 8-10 lístkov čerstvej mäty
Tuniaka umyjeme a nakrájame na malé kocky. Cesnak si očistíme, pretlačíme, alebo rozpučíme nožom a nakrájame. Potom ho zmiešame s nastrúhaným zázvorom a nasekanou cibuľkou a necháme 5-10 minút odležať. Odležaný cesnak nám zo seba dá viac prospešných látok a zároveň sa jeho chuť a vôňa krásne zmieša so zázvorom a cibuľkou. Uvaríme si ryžu. Do osolenej vody s ryžou pridáme pri varení kurkumu. Keď máme ryžu uvarenú prejdeme k ďalším krokom.
1. Do rozpáleneho woku s olejom dáme zmes cesnaku, zázvoru a cibuľky. Popražíme asi 15 sekúnd a pridáme tuniaka. Popražíme spolu ešte 1-2 minúty. Tuniaka nevaríme zbytočne dlho, lebo nám mäsko vyschne. Tu platí podobná vec ako pri steakoch. Kto má rád mäsko mäkké a šťavnaté, varí kratšie, kto má rád viac prepečené a tuhšie, popraží viac. Nezabudnime však, že náš tuniak sa ešte chvíľku povarí s ryžou.
2. Keď je tuniak prepečený podľa nášho gusta, pridáme kurkumovú ryžu, nasekané lístky mäty, všetko spolu dobre premiešame a ešte 1 minútku spolu povaríme, aby nám chute pekne prešli.
3. Nuž a keď to vyzerá takto, tak sa už len posadíme a doprajeme radosť naším chuťovým pohárikom.
Tuniakové rizoto,
Možno sa Vám bude páčiť aj: