Avokádo

May 08, 2011 2 reakcie by

Čo to je avokádo?
Avokádo je plodom stále zeleného stromu „Persea americana“ a názov pochádza z aztéckeho „ahuacatl“. Aztéci ho nazývali „ovocím plodnosti“ a v niektorých oblastiach Indie zase „maslovým ovocím“. Väčšinou má hruškovitý, alebo vajcovitý tvar a drsnú zelenú, alebo hnedastú šupku. Patrí do podobnej skupiny rastlín ako napr. škorica. Aj keď je avokádo v skutočnosti ovocím, nie je sladké, nemá ani nejako zvlášť výraznú vôňu a ak je dozreté, má jemnú, až krémovú konzistenciu.

Avokádo a zdravie
Toto zaujímavé ovocie je plné fytochemikálií, látok, ktoré aj keď nie sú pre život človeka bezprostredne nevyhnutné (tak ako tuky, bielkoviny, či uhľohydráty), môžu ľudské zdravie priaznivo ovplyvňovať. Môžeme si spomenúť najdôležitejšie z nich ako sú:

  • karotenoidy (beta-karotén, alfa-karotén a luteín)
  • flavonoidy
  • fytosteroly (beta-sitosterol, campesterol a stigmasterol)

Ďalej nám poskytuje vlákninu a jedinečnú kombináciu tukov, mastných kyselín (hlavne kyselina olejová) a tzv. mastných alkoholov. Sú to však predovšetkým tuky nenasýtené. Okrem toho v ňom nájdeme viacero ďalších živín a vitamínov ako sú draslík, horčík, vitamín E, vitamín C a vitamíny skupiny B. Avokádo neobsahuje žiadny cholesterol ani sodík.

Ako nám avokádo môže pomôcť?

  • je vo všobecnosti známe, že ak v našej strave nahradíme nasýtené tuky nenasýtenými, ktoré v avokáde výrazne prevažujú, znížime množstvo cholesterolu v krvi a vo všeobecnosti znížime pravdepodobnosť výskytu srdcovo-cievnych ochorení.
  • avokádo vysoký obsah antioxidantov
  • avokádo má protizápalové účinky (čím môže pomôcť pri reume, alebop osteartritíde)
  • pomocou svojej kombinácie fytosterolov a tukov zlepšuje absorbciu iných živín, ktoré sú rozpustné v tukoch (napr karotenoidy), čím vlastne pomáhať dostať viac takýchto živín z potravy, ktorú konzumujeme
  • luteín v avokáde má priaznivé účinky na zrak
  • doterajšie výskumy naznačujú, že avokádo by svojím neobvyklou kombináciu antioxidačných a protizápalových zložiek mohlo prispievať k prevencii rakoviny.
  • avokádo má nízky obsah cukrov a nízky glykemický index

Nutričné hodnoty avokáda
Na tejto stránke nájdete nutričné hodnoty avokáda, ako ich uvádza ministerstvo poľnohospodárstva v Spojených štátoch amerických. Je to bohužiaľ len v angličtine, ale dá sa to pekne použiť

Avokádo – kúpa a skladovanie

Dozreté avokádo by malo byť pevné a trošku mäkké. Keď ho jemne pritlačíme bruškom prsta, malo by sa trošku poddať. Nemalo by mať žiadne priehlbiny, fľaky, či plieseň. Dobre skontrolujeme hlavne okolie stonky, kde plieseň môže vyskytnúť najčastejšie. Nedá sa presne povedať akú by malo mať dozreté avokádo farbu. Závisá to od odrody, podmienok zberu a skladovania.
Ak nechceme avokádo konzumovať hneď, mali by sme kúpiť tvrdší plod, ktorý ešte nie je dozretý a nechať ho dozrieť doma. V tomto prípade avokádo doma položíme na suchý papier alebo do papierového vrecúška a necháme dozrievať pri izbovej teplote. Malo by dozrieť za 3-4 dni. Ak sa nám zdá, že dozrieva rychlejšie než sme chceli, dáme ho do chladničky, kde sa proces dozrievania pribrzdí.
Dozreté avokádo skladujeme výlučne v chladničke a načaté plody by sa mali čo najskôr skonzumovať. Ak chceme načaté avokádo ďalej skladovať, dáme ho do plastového vrecúška, alebo zatváracej plastovej misky, aby sme zamädzili prístupu vzduchu. Oxidácii a zhnednutiu už olúpaného, či na ďalšiu prípravu nachystaného avokáda zamädzíme tým, že ho pokvapkáme citrónovou šťavou, alebo šťavou z limetky.

Avokádo v kuchyni

avokádový šalátAvokádo sa výborne hodí do šalátov a to či už ovocných, alebo zeleninových. Ak sa chcete vyhnúť nasýteným tukom, avokádom môžete nahradiť maslo v rôznych pomazánkach, či nátierkach. Môžete vyskúšať našu avokadovú pomazánku s tuniakom, mozarellou, či avokádovú nátierku s fazuľou. Hodí sa aj na prípravu dipov a omáčok. Ako “omáčku” sme avokádo použili v týchto cestovinách s avokádom. Keďže je avokádo vlastne ovocím, môžeme ho použiť aj na prípravu ovocných šalátov, ba aj dezertov. Ako inšpirácia môže poslúžiť náš ovocný šalát s avokádom. Najzdravším spôsobom ako používať avokádo pri varení, je ho nevariť. Keď ho však napriek tomu chcete použiť ako ingredienciu v tepelne upravených jedlách, je žiadúce ho tepelne spracovávať čo najkratšie a pri čo najnižšej teplote. Čo ešte môžete skúsiť, je avokádo priať do jedla, ktoré sa práve dovarilo. Avokádo sa prehreje a zároveň ostanú zachované všetky zdraviu prospešné látky, ktoré sa v ňom nachádzajú.

Pri lúpaní avokáda postupujeme nasledovne:

  • najpr avokádo prerežeme pozdĺžne okolo kôstky
  • opačným krútivým pohybom dve polovice avokáda od seba oddelíme
  • kôstku vyberieme kávovou lyžičkou
  • polovice opäť prerežeme pozdĺžne na štvrťky
  • nakoniec šupku jednoducho stiahneme, ako keby sme lúpali banán

Takýmto spôsobom sa nám v avokáde zachová maximum zdraviu prospešných látok, ktoré sa nachádzaju tesné pod šupkou

Priatelia, pomôžte mi prosím s mojím projektom popísaným v článku o domácej šunke a zahlasujte vo vašej ankete  vpravo od každého článku. Cieľom pokusu je uvarič šunku doma v šunkovare a aj s pomocou vašich hlasov sa pokúsič stanoviť, či sa oplatí, variť si šunku v domácich podmienkach.

Avokádo, 4.2 out of 5 based on 28 ratings
Jedlo ako liek
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.2/5 (28 votes cast)
Pošlite na:
Vybrali.sme.sk Linkuj Mojelinky Delicious

Možno sa Vám bude páčiť aj:

Komentáre

2 reakcie na “Avokádo”

  1. Mariana Selecká says:

    Avokádo mi veľmi chutí. Konzumujem ho iba surové bez akejkoľvek úpravy. Kupujem si ho často, vždy keď je jeho cena pre mňa dostupná t. j. pod 0,50 €. Som totiž dôchodkyňa.

  2. Lucka says:

    Avokado je jedno z mojich najoblubenejsich ovoci…pridavam ho predovsetkym do zeleninovych salatov ..na sladko som ho este neskusala,ale paci sa mi Vasa stranka,pretoze je plna hodnotnych informacii o roznych druhoch zeleniny a ovocia a taktiez inspirujucich receptov :-) drzim Vam palce :-)

    • Julieta says:

      Mile citatelky, ja som avokado objavila davno pred tym nez sa objavilo na nasom trhu a to vdaka filipincom, oni mi stale pripravili avokadovu zmrzlinu, staci ak do sladkej vanilkovej zmrzliny rozpucite avokado hoci aj vidlickou a zmiesate to spolu, ked som to prvy krat urobila doma pre moju rodinu nepovedala som im co tam je a este som to trosku ozdobila slahackou a uspech bol zaruceny….

      • taiko says:

        Fúha, tak toto môže byť fajné. Ďakujeme za inšpiráciu. Keďže však máme intoleranciu na mlieko, skúsim použiť kokosove. Pridám ešte trošku kôry z limetky, limetkovú sťavu. Keďže je avokádo z tej istej skupiny rastlín ako škorica, tak škorica by to celé mala príjemne dochutiť.
        No uvidíme, čo na to povie tá moja paskudnica :-)

  3. hanita 888 says:

    Avokadova pomazanka …..vyborna.Vyskusala som tu s tuniakom,a druhu len s cesnakom a so syrom .CHutila mi viac ta s cesnakom a so syrom mnam……budem si ju robit castejsie.Dakujem za inspiraciu…..som rada ze su tu taketo stranky.

  4. mrta30 says:

    Práve som dojedla 2 avokada, len take surové trošku posolene….výborne:)

  5. Anka says:

    Zrelé avokádo rozkrojiť na dve polovice,vybrať kôstku pokvapkať citrónovou šťavou a ochutiť morskou soľou.Vyjedať malou lyžičkou ako pochúťka je to fantastické.Proste len tak bez nejakej inej prílohy.Mňam,treba si ti vychutnať!Fantázia!!!

  6. Marie Verdzakova says:

    A co s kôstkou?

    • taiko says:

      Ak kôstku nepoškodíme, dá sa z nej vraj vypestovať nová rastlinka avokáda. :). Staci vraj len do polovice ponoriť do vody a po nejakom čase pukne a začne klíčiť. Ale ešte to nemám vyskúšané.

  7. Mimi says:

    Najnovšie výskumy vravia, že ovocie sa nesmie miešať so zeleninou. takze ak patrí avokádo do ovocia, nemalo by sa dávať do zeleninových šalátov. Ale chuťou pripomína skôr zeleninu.

    • taiko says:

      Myslím, že nemožno apriori povedať, že sa zelenina nesmie miešať s ovocim. Skôr podľa mňa ide o to, aby sa nemiešali nejaké jednotlivé druhy zeleniny s ovocím. Mám na mysli hlavne miešanie zeleniny obsahujúcej škroby s kyseliny obsahujúcim ovocím. Čo sa avokáda týka, to obsahuje dosť tuku a aj trošku proteínov, takže miešať ho s kyslým, či stredne kyslým ovocím by nemal byť problém.

  8. Mimi says:

    Pridávam recept. Začneme podobne ako Anka, len do jamky dáme majonézu s malými krevetami. mňam!

Pridaj reakciu