Kokos

Jul 29, 2010 2 reakcie by

Ďalšia vynikajúca potravina pre ľudí s potravinovou intoleranciou na mlieko.

1. Vedecký názov je Cocos nucifera. Dávni španielsky objavitelia ho nazývali Coco – opičia tvár. No a nucifera znamená „plodiaci orechy“.
Dužina, kokosová voda, mlieko, olej a kokosové vlákna sú zdrojom obživy pre milióny ľudí na celom svete. Na mnohých ostrovoch je kokos základom jedálnička. Skoro tretina svetovej populácia je nejakým spôsobom závislá na kokose, či už ako na zdroji obživy, alebo ekonomicky. Pre ľudí s potravinovou intoleranciou laktózy, alebo alergiou na mliečne proteíny, znamená vhodnú náhradu za kravské mlieko

2. Kokos je veľmi výživný a bohatý na vlákninu, vitamíny a minerály. Dá sa klasifikovať ako funkcionálna potrava, pretože okrem svojej nutričnej hodnoty má aj mnohostranné, zdraviu propešné účinky (preto ho môžeme zaradiť aj medzi nutraceutiká). Pre mnoho kultúr, spoločenstiev, náboženstiev, či rás je kokos neoceniteľným zdrojom obživy a liečivej sily.

3. Kokos sa oddávna použiva v tradičnej medicíne.Obzvlášť používaný je kokosový olej, ktorý sa je súčasťou tradičnej medicíny najmä v Ázii a Pacifiku. Na ostrovoch v Pacifiku, je kokos považovaný za všeliek a aj preto je nazývaný „Stromom Života“. Používa sa na liečenie mnohých zdravotných ťažkostí vrátane nasledujúcich : zápaly, astma, plešatosť, bronchitída, popáleniny, nachladenie, zápcha, kašel, obličkové kamene, podvýživa, nepravidelná, či bolestivá menštruácia, bolesti zubov, kyselina, žalúdočné problémy a mnohých iných.

4. Kokosová voda je číra tekutina, nachádzajúca sa vo vnútri mladých kokosových orechov. Ako kokosový orech dozrieva, voda sa postupne vstrebáva do dužiny. Kokosová voda je sterilná. Má zloženie skoro identické ako plazma a v druhej svetovej vojne sa v Pacifiku používala ako transfúzia a zdroj plazmy pre zranených vojakov. Je veľmi osviežujúca a výživná. Pomáha ochladzovať ľudské telo a povzbudzuje metabolizmus a krvný obeh. My sme ju na Bali pili spolu s troškou chili a limetovej šťavy rovno z kokosa, ktorý nám predpripravil miestny zálesák.

5. Kokosový krém. Je vyrobený lisovaním dužiny z čerstvo otvoreného kokosa. Bohatý, hustý krém má nasladlú chuť kokosa a je zdrojom mastných kyselín ako kyselina laurová, kyselina kaprylová, či kyselina kaprová, ktoré sú napr. užitočné proti plesniam a kvasinkám. Aj ked sa jedná o nasýtené tuky, sú iného druhu ako nasýtené tuky živočíšneho povodu (majú krátky, alebo stredne dlhý reťazec) a preto sa veľmi rýchlo vstrebávajú. (O tychto tukoch však stále prebieha vedecká diskusia. Viac pri kokosovom oleji) Má lepšiu nutričnú hodnotu ako obyčajné mlieko a nemá žiadny cholesterol. Kokosový krém je veľmi podobný šľahačkovej smotane a je vynikajúcou náhradou pri alergii, či potravinovej intolerancii na kravské, alebo kozie mlieko. Môžeme z neho vyrobiť zmrzlinu, použiť ho do omáčok (viď cestoviny so šunkou a kokosovou omáčkou, či kari kura s kokosovým krémom), alebo nahradiť ním smotanu v hráškovej polievke. Podobá sa na kokosové mlieko, ale je hustejší a obsahuje viac tuku a výživných látok. Na varenie sa teda pre svoju konzistenicu a chuť hodí viac. Podľa toho, ako potrebujeme ho môžeme ľubovoľne riediť vodou a tým vyrobiť kokosové mlieko.

6. Kokosové mlieko nie je, ako si mnohí (vrátane mňa) mysleli, tekutina ktorá je vo vnútri. Je to substancia vytlačená z čerstvého kokosa. Dá sa povedať, že je to zriedená forma kokosového krému. Kokosové mlieko sa môže použiť všade tam, kde sa použiva mlieko kravské, či kozie, ak to jeho chuť dovoľuje. Môžeme si ho skúsiť dať napríklad aj do kávy.

7. Kokosový olej. Vyrába sa z kokosového krému, ktorý sa pomaličky varí pri nízkej teplote. Po 12-24 hodinách olej vypláva na povrch, kde sa pozbiera. Toto je tradčný spôsob, ktorý sa však ešte stále používa. Samozrejme sa prevažne používajú moderné metódy.

Môžeme ho použiť na varenie, pridávať do šalátov, ako kondicionér na vlasy, ako uvoľňujúci prostriedok. Pridaný do jedla má priaznivý vplyv na trávenie. Môžeme ním liečiť drobné poranenia. Aplikovaný na ranu vytvorí tenky film, zabraňujúci prístupu vzduchu a baktérií a urýchľuje liečenie poškodeného tkaniva.Kokosový olej je dodnes medzi odborníkmi na výživu kontroverznou témou. Je to kvôli tomu, ze sa jedná a nasýtený tuk a nasýtený tuk sa podieľa na dvíhaní hladiny LDL cholesterolu v ľudskom tele. Podľa niektorých odborníkov sa však jedná o iný druh saturovaného tuku, než o aký sa jedná pri saturovanom tuku živočíšneho pôvodu. Navyše obsahuje 32% kyseliny laurovej, ktorá, ako sa ukazuje, plní významnú úlohu pri udržiavaní nášho imunitného systému. Dokázalo sa taktiež, že ľudské telo potrebuje aj saturovaný tuk. Najnovšie štúdie zatiaľ ukazujú, že kokosový olej má mnoho blahodárnych, či liečivých účinkov na ľudský organizmus. Keďže ale štúdie stále prebiehajú, troška skepticizmu bude zrejme namieste a samozrejme ako vždy platí „všetko s mierou“. Viac na www.coconutresearchcenter.org

Keby ste si chceli vyrobiť kokosové mlieko, či krém doma, môžte vyskúšať tento návod. Ja ho vyskúšam tiež a dám vedieť ako som dopadol. Je to síce po anglicky, ale ak môžem s angličtinou rád pomôžem.

Kokos, 3.9 out of 5 based on 9 ratings
Print Friendly

Možno sa vám bude páčiť aj:

Jedlo ako liek
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.9/5 (9 votes cast)
Pošlite na:
Vybrali.sme.sk Linkuj Mojelinky Delicious

Možno sa Vám bude páčiť aj:

Komentáre

2 reakcie na “Kokos”

  1. Andrejka says:

    Podľa čoho si mám v obchode kúpiť ten správny kokos, či je to jedno?

    • taiko says:

      Juuj no s kokosovym orechom Ti poradit neviem, ale ak si mala na mysli kokosovy krem, ci mlieko, treba vybrat taky s co najvacsoim obsahom kokosu a s co najmensim obsahom farbiv a konzervatov.

  2. Mari says:

    zdravim 🙂 kde sa da kupit kokosovy krem? v bio-obchodoch?

    • taiko says:

      Zdravím Mari. No kokosový krém sa dá kúpiť v obchodoch so zdravou výživou, ba dokonca som ho videl aj v Tescu. Treba dať pozor na obsah kokosa. Čím viac kokosa a menej vody tým lepšie samozrejme.

  3. Sany says:

    kokos nesmie byt plesnivy alebo hnily pri tych troch bodkach ani nijak poruseny a musi mat vodu vo vnutri staci zatrepat, vtedy je dobry

  4. Gyorgy says:

    Najlepší je mladý thajský kokos dá sa kúpiť v bille hypernove, obsahuje až 3 – 3,5 dcl vybornej sladkej vody a dužina je makkučká a chutná ako masielko, stojí 3 eurá ale neobanujete

Pridaj reakciu

Copyright © 2024 www.jedloakopriatel.sk. All Rights Reserved.  Plugins