Pomarančová kačka s paprikovou ryžou.
Všetci sme už určite hodovali na kačacích hodoch a zrejme nikomu netreba pripomínať čarovnú chuť pečenej kačky s kapustou a lokšami. My si však dnes skúsime pripraviť kačku trošku iným, menej tradičným spôsobom. Príprava by nemala trvať viac 60 minút. (nerátam však čas, potrebný na marinovanie).
- 4 kusy kačacieho mäsa. Ja som mal 2 prsia a 2 stehná
- 1 kávovú lýžičku kurkumy
- 1 polievkovú lýžicu ghee
- štipku kajanského korenia
- 2-3 pomaranče
- čerstvý zázvor. Kúsok veľkost palca na ruke. Môže byť aj sušený, len je potom potrebné prispôsobiť množstvo
- 4 strúčiky cesnaku
- 3 polievkové lyžice sezamového oleja
- 1 čerstvú červenú papriku
- 2 polievkové lyžice medu
- ryžu
1. Pripravíme si marinádu. Do jenského skla dáme šťavu z 2-3 pomarančov, nastrúhaný čerstvý zázvor, roztlačené strúčiky cesnaku, kajanské korenie, med, sezamový olej a všetko spolu dôkladne rozmiešame. Kusy kačky umyjeme, osušíme a naukladáme ich do marinády, v ktorej si odpočinú 4-6 hodín. Nemusia v nej plávať, stačí, keď budú pekne ponorené.
2. Pred pečením z misy odstránime väčšinu marinády a odložíme si ju, lebo ju budeme ešte potrebovať. Rúru vyhrejeme na 200°C a kačku v nej pečieme 45 minút.
3. Medzitým ako sa nám kačka pečie si uvaríme ryžu. Pri varení pridáme do vody s ryžou kurkumu. Kurkuma sa nielen výborne hodí k cesnaku, paprike a zázvoru, ale ryžu krásne zafarbí. Ryžu úplne nedovaríme, pretože ju dokončíme vo woku s paprikou. Keď odstavíme našu krásnu žltú ryžu, nakrájame si papriku na rezance. Vo woku zohrejeme ghee a papriku na ňom popražíme. Pridáme predvarenú ryžu a zvyšok odloženej marinády a všetko spolu dovaríme. Ak sa nám vidí, že máme málo marinády, možeme ešte pridať trošku šťavy z pomaranča.
4. Kačacie stehienka, či prsia nakrájané na plátky poukladáme na našu paprikovú ryžu a zaželáme si dobrú chuť.
Pomarančová kačka s paprikovou ryžou.,
:-))))))