Fazuľová polievka s paradajkami

May 21, 2011 2 reakcie by

To tam vážne nie je mäso? Tak túto otázku mi položil brat, keď lyžicou vyškrabkal z taniera posledné zvyšky tejto jednoduchej polievky, ktorá trošku pripomína guľášovú. A podobne ako guľášová, lepšie chutí až na druhý deň. Poďme na to.

fazuľová polievka s paradajkami v troch podobáchČo budeme potrebovať?

  • 300g sušenej červenej fazule
  • 250g cibule
  • 6 strúčikov cesnaku
  • 70g paradajkového pretlaku
  • 400g paradajok v konzerve
  • 100g sušených paradajok v oleji
  • 1pl sušenej majoránky
  • 1pl nasekaného čerstvého koriandra
  • 1 maličkú sušenú chilli papričku
  • 2,5l zeleninového vývaru. Na prípravu použijeme už známe kocky (podľa možnosti bez glutamátov), alebo si podľa tohoto receptu pripravíme vývar domáci.

1. Fazuľu dáme variť a keď nám voda zovrie, necháme ju prudšie variť 10 minút. Potom ju necháme odstáť ďalších 10 minút a scedíme ju. Čas na varenie a ostátie fazule, využijeme na nakrájanie cibule, paradajok a cesnaku. Cibuľu si nakrájame na mesiačiky, sušené paradajky na rezančeky. Cesnak pretlačíme, alebo rozpučíme v mažiariku a necháme 10 minút oddychovať. (tu si prečítajte prečo).

fazuľová polievka s paradajkami v troch podobách krok 12. Cibuľu popražíme v hrnci na oleji (ghee), kým nezmäkne. Potom pridáme 3/4 cesnaku a spolu ešte minútku popražíme. Dáme pozor aby nám cesnak neprihorel.

fazuľová polievka s paradajkami v troch podobách krok 23. Pridáme pradajky z konzervy, fazuľu, sušené paradajky, paradajkový pretlak, chilli papričku a 2,5 litra zeleninového vývaru. Necháme variť na miernom ohni, pokiaľ nám fazuľka nezmäkne. (minimálne však hodinu, aby nám pekne prešli chute). Nakoniec pridáme nasekaný koriander, majoránku, 1/4 cesnaku a ešte 2 minútky povaríme.

fazuľová polievka s paradajkami v troch podobách krok 14. Dobrú chuť.

Fazuľu predvárame, aby sme ju zbavili látok, ktoré sú ťažšie stráviteľlné a spôsobujú nadúvanie (oligosacharidy) a zároveň sa tým skráti aj doba varenia. Rovnaký efekt sa dá dosiahnuť, keď fazuľu pred varením namočíme na niekoľko hodín do studenej vody. Niektorí odborníci namietajú, že sa týmito technikami zbavíme aj časti vitamínov a minerálov z fazule. Pre eliminovanie látok, spôsobujúcich plynnatosť, preto odporúčajú iba predĺžiť dobu varenia fazule na 2-3 hodiny pri čo najmenšej intenzite varu.

Vedeli ste, že chuť paradajok ešte môžete zosilniť pridaním sladkého aj kyslého?

Fazuľová polievka s paradajkami, 3.9 out of 5 based on 10 ratings
Print Friendly

Možno sa vám bude páčiť aj:

Recepty
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.9/5 (10 votes cast)
Pošlite na:
Vybrali.sme.sk Linkuj Mojelinky Delicious

Možno sa Vám bude páčiť aj:

Komentáre

2 reakcie na “Fazuľová polievka s paradajkami”

  1. anna says:

    super recept – okrem iného použila som zmes 3 fazúl a masox v kelímku a domáci paradajkový pretlak

Pridaj reakciu

Copyright © 2024 www.jedloakopriatel.sk. All Rights Reserved.  Plugins