Špalda

Jul 25, 2010 Žiadne reakcie by

Potravinová intolerancia, či alergia na pšenicu, nie je našťastie takým veľkým problémom ako by sa na prvý pohľad zdalo.

Je tu to totiž špalda a zdá sa, že nespôsobuje intoleranciu u ľudí citlivých na pšenicu. (Pozor obsahuje však glutén a nie je vhodná pre celiakikov aj keď niektorých ju tolerujú bez problémov. Môže to byť spôsobené tým, že glutén v špalde má iné zloženie, ako glutén v pšenici).

V posledných rokoch čím ďalej, tým viac stúpa povedomie o tomto prastarom predchodcovi pšenice. Neuveriteľne výživná obilnina s orieškovou príchuťou je perfektnou náhradou za pšenicu a výrobky zo špaldy sú podľa mnohých ešte chutnejšie, ako tie zo pšenice, či iných obilnín. Je to staroveká obilnina, zmienky o ktorej sa objavujú v čase 7000 rokov pred. n. l., kedy o mnohých odrodách pšenice nebolo ani chýru ani slychu.

Špalda je v porovnaní s inými obilninami omnoho viac prospešná ľudskému zdraviu. Je to hlavne vďaka vysokému obsahu a širšiemu spektru živín. Špalda si ich dokáže zachovať kvôli špeciálnemu obalu zrna. Tento obal chráni zrno pre vonkajšími vplyvmi a zároveň zachováva vysoký obsah živín v ňom. Postupným šĺachtením obilnín za účelom jednoduchšieho pestovania, zberu a zvýšenia výnosov, sa tento obal zmenil a tým sa jeho “účinnosť” u ostatných obilnín v porovnaní so špaldou znížila. Špalda je výborným zdrojom vitaminu B2, veľmi dobrým zdrojom mangánu a horčíka a dobrým zdrojom vitamínu B1 a B3. Táto kombinácia živín je napr. obzvlášť prospešná pre ľudí trpiacich migrénou, aterosklerózou, či cukrovkou. Špalda je výbornou a prospešnou potravinou pre ľudí trpiacich zvýšenou hladinou cholesterolu či vysokým krvným tlakom. Vďaka vysokému obsahu vlákniny , pomáha predchádzať žlčníkovým kameňom.

Špaldové koláčikyPoužitie špaldy v kuchyni je rozmanité. Zo špaldovej múky môžeme pripravovať všetky pokrmy, ktoré pripravujeme z múky pšeničnej. Môžeme z nej piecť koláče, či zákusky, pripravovať domáce cestoviny, palacinky, či knedle, piecť chlieb. Je potrebné si však všetko vyskúšať a prehodnotiť množstvá ostatných ingediencií z receptov, lebo špaldová múka sa „správa“ inak ako múka pšeničná. Nabobptnaná špalda sa dá použiť ako výborná príloha.

placky, ako príloha zo špaldyAko sme už spomenuli v inom článku, aj v obchodoch sa začinajú objavovať výrobky zo špaldy stále viac a viac. Či uz sú to cestoviny, rôzne pekárenské výrobky, keksy, ich sortiment a počet ich výrobcov rastie. Na trhu je dokonca k dispozícii aj špaldový nápoj ako náhrada za kravské mlieko. Zaujímavým poznatkom o špalde je, že na zasýtenie vám stačí menšie množstvo jedla pripraveného zo špaldy, pretože vás zasýti skôr. Je to zrejme spôsobené nižším glykemickým indexom špaldových zŕn.

Špalda, 4.3 out of 5 based on 8 ratings
Print Friendly

Možno sa vám bude páčiť aj:

Jedlo ako liek
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.3/5 (8 votes cast)
Pošlite na:
Vybrali.sme.sk Linkuj Mojelinky Delicious

Možno sa Vám bude páčiť aj:

Komentáre

Žiadne reakcie na “Špalda”

Pridaj reakciu

Copyright © 2024 www.jedloakopriatel.sk. All Rights Reserved.  Plugins