Thajské curry s teľacím mäsom

Mar 05, 2012 Žiadne reakcie by

Toto jedlo podľa mňa dokáže, hádam okrem hmatu, omámiť väčšinu našich zmyslov. Skúsme si dnes teda odskočiť do juhovýchodnej Ázie a pripraviť si thajské curry s teľacím mäsom. Zaexperimentovať s chuťami si môžu aj tí, ktorých trápi potravinová intolerancia na laktózu, lebo v tejto mňamóze sa používa kokosový krém, či kokosové mlieko.

Thajské curry s teľacím mäsom - ingrediencieČo budeme potrebovať:

  • 250-300 teľacieho, alebo kvalitného hovädzieho mäska
  • 5-6 strúčikov cesnaku
  • 2 pl nastrúhaného čerstvého zázvoru
  • jeden menší baklažán
  • 100-150g strukov mladej fazuľky
  • 400ml kokosového krému. (ak máme kokosové mlieko, môžeme ho dať viac a trošku ho zahustiť kukuričným škrobom
  • 1 pl červenej thajskej curry pasty. Ja som použil hotovú, ale môžete si ju pripraviť aj sami. Množstvo prispôsobte vašej chuti a nezabudnite pri tom ako ja na spolustravníkov. Je veľmi pikantná, takže opatrne.
  • 2 pl limetkovej šťavy
  • 2 pl javorového sirupu. Môže byť aj hnedý cukor.
  • 2 pl rybacej omáčky. (angl. “Fish sauce”, thaj. “nam pla”)
  • 2-3 pl sezamového oleja. Môžeme použiť aj ryžový, či slnečnicový.
  • 4 cherry paradajky alebo dve menšie obyčajné paradajky. Obyčajné paradajky však musíme zbaviť šupky
  • 1 čerstvú čili papričku
  • pár stoniek čerstvého koriandra

1. Ošúpaný cesnak pretlačíme, zmiešame s nasrúhaným zázvorom a necháme 5-10 minút odstáť. Kým cesnak so zázvorom oddychujú, nakrájame baklažán na hranolčeky, hrubé 10 mm. Pri krájaní hranolčekov baklažán krájame pozdĺžne, v smere vlákna. Takto nám hranolčeky ostanú po uvarení celistvé. Zelenú fazuľku zbavíme koncov a nakrájame na požadovanú dĺžku. Paradajky nakrájame na mesiačiky. Mäso nakrájame na 10 mm hrubé rezančeky.

Thajské curry s teľacím mäsom - krok 12. Do rozohriatej panvice dáme olej, na ktorom 20-30 sekúnd popražíme zmes cesnaku a zázvoru. Radšej pražime kratšie, ako dlhšie, aby sme si zachovali chuť a zdraviu prospešné látky, ktoré nám obe rastliny ponúkajú.

Thajské curry s teľacím mäsom - krok 23. Pridáme mäso, ktoré 1-1,5 minútky opečieme zo všetkých strán. Nepečieme ho dlho, aby nám ostalo mäkké a šťavnaté. Po opražení mäská vyberieme tak, aby nám v panvici, či woku ostalo čo najviac zázvoru a cesnaku. Môžeme si pomôcť aj tak, že pred vložením mäsa do panvice, cesnak so zázvorom zhrnieme na jednu stranu panvice a mäská opekáme na druhej. Vylovené mäská prikryjeme, aby nevychladli.

Thajské curry s teľacím mäsom - krok 34. Znížime plameň. Do panvice pridáme curry pastu a dobre ju rozmiešame, aby sa nám uvolnili všetky tie vznikajúce chute.

Thajské curry s teľacím mäsom - krok 45. Pridáme kokosový krém, javorový sirup a zeleninu a všetko spolu varíme na miernom ohni, kým nám zelenina nezmäkne. Varíme to zhruba 10 minút. Naša fazuľka by mala ostať fajná chrumkavá.

Thajské curry s teľacím mäsom - krok 56. Keď už máme baklažán mäkký a fazuľku chrumkavú, do panvice vrátime mäsko, pridáme rybiu omáčku a šťavu z limetky. Všetko dobre premiešame a ešte minútku, dve spolu povaríme, aby chute pekne prešli. Výsledkom by mala byť vyvážená harmónia, v ktorej sa slaná, sladká, kyslá pikantná chuť vzájomne dopĺňajú a kde žiadna z nich neprevažuje, ani nechýba.

Thajské curry s teľacím mäsom - finále7. Na záver pridáme natrhané lístky koriandra a dozdobíme, prípadne dochutíme nakrájanou chilli papričkou. Ako prílohu podávame ryžové rezance, alebo ryžu. Dobrú chuť.

Ak si chcete pripraviť curry pastu sami, pekný návod ponúkajú tieto dve ženičky.

Thajská kuchyňa je známa svojou pikantnosťou, takže na to treba všetkých stravníkov pripraviť.

Miesto teľacieho, či hovädzieho mäsa môžeme použiť aj jahňacinu, či hydinu. Miesto červenej curry pasty môžeme použiť aj zelenú, či žltú. Fantázii sa medze nekladú. Výborná je napríklad kombinácia kuracieho mäsa a žltej curry pasty.

Vedeli ste, že ak strúčik cesnaku zbavíme stredu, alebo ako niektorí vravia, “srdca”, nemalo by nám byť z neho ťažko? Tento žltkastý, či zelenkastý klíčok je totiž veľmi horký a ťažko stráviteľný.

Thajské curry s teľacím mäsom, 5.0 out of 5 based on 3 ratings
Print Friendly

Možno sa vám bude páčiť aj:

Recepty
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (3 votes cast)
Pošlite na:
Vybrali.sme.sk Linkuj Mojelinky Delicious

Možno sa Vám bude páčiť aj:

Komentáre

Žiadne reakcie na “Thajské curry s teľacím mäsom”

Pridaj reakciu

Copyright © 2024 www.jedloakopriatel.sk. All Rights Reserved.  Plugins