Špagety s cesnakom a pecorinom
Tento recept sa nám bude hodiť v situáciu keď nemáme na varenie čas, máme prázdnu špajzu ale napriek tomu by sme si chceli dopriať chutné a zdravé jedlo, ktoré nás zasýti, ale aj poteší. Tieto cestoviny sú vhodné pre tých, ktorí majú radi prenikavejšie chute a vône. Je malou obmenou slávnych “Spaghetti aglio e olio”. Keďže použijeme špaldové cestoviny, jedlo je vhodné aj pre ľudí s potravinovou intoleranciou na pšenicu.
K špaldovým cestovinám sa výborne hodí sezamový olej, pretože má podobne ako špalda jemnú orieškovú chuť.
- 250-300g špaldových špagiet
- 6 polievkových lyžíc sezamového oleja
- jednu hlávku cesnaku. (množstvo cesnaku si skorigujú prítomní stravníci)
- viazaničku petržlenovej vňate
- pecoríno, ktorého množstvo zvolia opäť stravníci. Miesto pecorina môžme použiť aj nejaký iný, dobre vyzretý syr napr. parmazán
1. V osolenej vode si uvaríme špagety. Varíme ich o 2-3 minúty menej, než je doporučené na obale, pretože sa ešte dovaria vo woku. Pri scedení, si trošku vody odložíme bokom. Očistíme si cesnačik. Nakrájame ho na väčšie kusy, alebo necháme vcelku a jemne popučime plochou stranou noža. Pred pražením ho necháme niekoľko minút “odpočinúť”. Pri popučení cesnaku sa začnú vylučovať enzýmy, ktoré v ňom následne prispievajú k vytváraniu mnohých zdraviu prospešných látok.
2. Vo woku popražime cesnak. Pražíme ho asi 1-2 minútky. Dávame pozor, lebo pri dlhšom pražení nám cesnak môže zhorknúť a stratiť svoje zdraviu prospešné vlastnosti a chuť.
3. Potom pridáme naše odcedené špagety, pokrájanú petržlenovú vňať a trošku vody zo špagiet, ktorú sme si odložili pri cedení. Všetko spolu dôkladne premiešame a minútku, dve dovaríme.
4. Špagety pri podávaní posypeme pecorínom a zvyšnou petržlenovou vňaťou, nalejeme si pohárik rulandského šedého a vychutnávame.
Špagety s cesnakom a pecorinom,
Možno sa Vám bude páčiť aj: